Naša nas osjetila miris, vid, sluh, okus i dodir, povezuju sa svijetom u kojem živimo, sa samim životom. Osjetila su povezana i s emocijama, pa zbog toga gubitak osjeta mirisa nakon zaraze koronavirusom predstavlja ogroman problem.
Kod nekih pacijenata osjet mirisa u međuvremenu se vratio, ali omiljeni mirisi sada su drugačiji, čak i neugodni.
Dobra vijest je da su olfaktorni neuroni, s pomoću kojih osjećamo miris, sposobni za regeneraciju. Loša vijest je da se neće kod svih vratiti na razinu na kojoj su bili prije obolijevanja od covida, rekao je Leo Newhouse, doktor neurologije sa sveučilišta Harvard, koji je specijaliziran za oporavak pacijenata nakon teških bolesti.
On tvrdi da pacijenti s postvirusnim gubitkom mirisa imaju otprilike 60 do 80 posto šansi vratiti dio svoje funkcije mirisa u roku od godinu dana. Budući da se osjet mirisa obično smanjuje zbog starosti, oporavak bi mogao trajati duže za starije odrasle osobe.
Da bi ponovno “probudili” nos, većina specijalista preporučuje trening mirisa, svakodnevnu rutinu mirisanja esencijalnih ulja poput limuna, eukaliptusa, ruže. Ako patite od gubitka mirisa, nemojte se obeshrabriti ako neke od esencija mirišu drugačije od onoga što ste očekivali: izobličenja povezana s gubitkom mirisa (troposmija) nisu rijetka.
“Ako uopće ne osjećate miris ulja, pokušajte se sjetiti mirisa; drugim riječima, uključite svoj um u izazivanje osjeta mirisa. Kad jedete, ako ne možete osjetiti čitav niz okusa jela, obratite pozornost na osnovne – slatke, gorke, kisele, slane – kao i na strukturu hrane i osjećaj nepca. Ovo će vam pomoći usredotočiti se na ono što još uvijek možete okusiti, a ne na ono što ne možete”, piše dr. Newhouse.
On je dao i nekoliko osnovnih savjeta za one kojima se osjet mirisa sporo vraća:
• Posavjetujte se sa stručnjakom za uho, grlo i nos
• U svoje kuhanje uključite što više začina
• Zadržite nadu u oporavak
• Njegujte osjećaj zahvalnosti: preživjeli ste potencijalno smrtonosnu bolest
• Jedite hladnu ili hranu sobne temperature
• Izbjegavajte prženu hranu, pečeno meso, crveni luk i češnjak, jaja, kavu i čokoladu, koja su neka od najgorih hrana za parosmičare
• Probajte bljutavu hranu kao što su riža, tjestenina, netostirani kruh, povrće skuhano na pari i običan jogurt
Također, nedostatak vitamina B12 može dovesti do olfaktorne disfunkcije i djelomičnog ili potpunog gubitka mirisa. Uključite dovoljno izvora vitamina B12 u svoju prehranu – jedite namirnice poput ribe, piletine, mlijeka, jogurta i sira. Ako ste vegan ili vegetarijanac, obratite se liječniku o dodacima prehrani kako biste nadomjestili nedostatak ovog vitamina.
Studije su pokazale da pušenje može dodatno oštetiti i osjet mirisa i osjet okusa. Ostavljanje cigareta je stoga siguran način da poboljšate osjet mirisa.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare