Klonite se sunca ako uzimate ove lijekove

Zdravlje 02. kol 202212:48 > 12:59 0 komentara
Photo by Ferran Feixas on Unsplash

Uzimanje nekih lijekova može potaknuti alergijsku reakciju na koži u doticaju s UV zrakama pa bi trebalo izbjegavati izlaganje suncu.

Osobe koje su na terapiji antibioticima trebale bi potpuno izbjegavati sunčanje, poručuje dermatologinja Marija Buljan, piše Živim.hr.

vezana vijest

Poznato je da hormonski status, kako objašnjava, utječe na pigmentaciju kože, stoga se žene koje uzimaju hormonsku kontracepciju ili hormonsko nadomjesno liječenje trebaju posebno čuvati sunca.

“Naime, takva terapija, kao i neki lijekovi koji se uzimaju, na primjer, zbog dijabetesa, senzibiliziraju kožu na UV zračenje pa može doći do pojave svrbeža, smećkastih mrlja, a koža na nekim mjestima može čak i pobijeljeti, tj. potpuno izgubiti pigment. Prije izlaganja suncu nije poželjno koristiti kozmetička sredstva poput dezodoransa, parfema i šminke. Kemijske tvari koje su u sastavu takvih preparata u doticaju s UV zrakama mogu izazvati alergijsku reakciju ili pojavu pigmentacija na koži koje je izuzetno teško ukloniti”, savjetuje dermatologinja.

Uzimanje takvog lijeka uz istovremeno izlaganje suncu može dovesti do fototoksične reakcije. Naime, kad se lijek pojačan djelovanjem sunca aktivira i ošteti kožu ili dođe do fotoalergijske reakcije – kad sunčeva svjetlost izmijeni strukturu lijeka što imunosni sustav prepozna kao strano tijelo i pokrene alergijski odgovor kojeg prati upala i ekcem na koži.

Uobičajeno je pravilo da se bolesnici koji uzimaju lijekove s oprezom izlažu suncu, lijek uzimaju navečer tako da se apsorbira tijekom noći, ili da u potpunosti izbjegavaju sunčanje.

Više od pedeset lijekova može izazvati alergijsku reakciju

Za više od pedeset lijekova poznato je da mogu doći u interakciju sa suncem. Među njima su antimikrobni lijekovi (ciprofloksacin, levofloksacin, doksiciklin, kombinacija sulfametoksazola i trimetoprima), antihistaminici za liječenje alergija (difenhidramin), lijekovi za bolesti srca (amiodaron, nifedipin, diltiazem, enalapril, ramipril), diuretici (furosemid, hidroklorotiazid), antihipertenzivi (diltiazem, enalapril), statini (fluvastatin, pravastatin), antidepresivi (amitriptilin), nesteroidni protuupalni lijekovi (naproksen, piroksikam), hipoglikemici (derivati sulfonilureje – glibenklamid) lijekovi protiv akni (izotretinoin)…

Uz to vitamin A i B6, gospina trava i alga klorela također mogu izazvati osip ako se uzimaju uz izlaganje suncu. Poznato je da takav učinak mogu imati i parfemi.

Ako dođe do reakcije mogu pomoći hladni oblozi i topički kortikosteroidi, a ako se osip ne povuče treba otići liječniku.

Važno je dobro se informirati koji lijekovi mogu izazvati reakciju na suncu. Ljekarnik će vas uputiti ako je lijek koji vam je propisan fotosenzitivan.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!