Koje namirnice najčešće uzrokuju trovanje hranom?

Zdravlje 28. sij 202221:34 0 komentara
bolovi u trbuhu, stomak, mučnina., viroza,, prehlada, bolest, gripa, trovanje hranom
Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

Trovanje hranom nije zabavno, ali je prilično uobičajeno. Iako se većina ljudi brzo oporavlja, neki su pod većim rizikom od razvoja ozbiljnijih simptoma. To su starije osobe, mala djeca (ispod pet godina), trudnice i oni s oslabljenim imunološkim sustavom.

“Dobra vijest je da se uz pravilnu osobnu higijenu i vođenje računa o temperaturi trovanje hranom može spriječiti”, kaže nutricionistica Paula Doebrich.

Najbolja prevencija trovanja su higijena ruku, pranje voća i povrća i temeljito kuhanje morskih plodova. U nastavku stručnjaci otkrivaju najčešće izvore trovanja hranom.

Sirovo meso i perad

“Sirovo meso i perad često uzrokuju trovanje bakterijama kao što su Salmonella ili E. coli. Ove bakterije se ubijaju pravilnim kuhanjem, ali važno je koristiti odvojene daske za rezanje mesa i drugih namirnica kako biste izbjegli kontaminaciju”, ističe Doebrich.

Također, nikad ne biste trebali prati sirovo meso jer to širi bakterije na drugu hranu i površine.

Žitarice

Riža također može biti kontaminirana bakterijama. Primjer je Bacillus cereus.

“Ove bakterije mogu preživjeti proces kuhanja i brzo se razmnožavati kada se riža i drugi proizvodi od žitarica ostave na sobnoj temperaturi. Nikad ne ostavljajte ovu hranu duže od dva sata na sobnoj temperaturi”, upozorila je Doebrich.

Plodovi mora

Riba i morski plodovi isto mogu biti nosioci bakterija. Doebrich kaže da uvijek obratite pozornost ima li riba blag miris, prenosi Index.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!