Kruh nije neprijatelj! Dobre i loše strane uživanja u kruhu

Zdravlje 19. srp 202110:14
Izvor: Peter F/ Unsplash

Za razliku od općeg mišljenja kruh nije neprijatelj, barem ako birate zdrave verzije. Mnoge su vrste pak pune šećera, nezdravih masti i aditiva.

Bijeli kruh s visoko prerađenim ugljikohidratima nema dovoljno hranjivih tvari poput vlakana, vitamina i minerala. S druge strane punozrnati kruh je minimalno procesuiran pa je odličan izvor vlakana dobrih ugljikohidrata i drugih tvari korisnih za zdravlje.

Evo koje se posljedice, dobre i loše, ima svakodnevna konzumacija kruha.

1. Daje energiju

Naše tijelo treba ugljikohidrate jer tijelu daju energiju. Oni su naše primarno “gorivo”, a želite li da to traje što dulje, odaberite zdrave verzije kruha.

2. Opskrbljuje tijelo vitaminima, mineralima i drugim hranjivim tvarima

Jedete li bijeli kruh, koji je siromašan hranjivim tvarima, tijelo će morati posegnuti za zalihama vitamina i minerala. Zbog toga se možete osjećati umorno.

Zato je važno odabrati zdraviju vrstu kruha. Ona će vas opskrbiti vitaminom B, proteinima, zdravim mastima i vlaknima.

3. Pomaže zdravoj probavi

Ugljikohidrati bogati vlaknima dat će vam dulji osjećaj sitosti i općenito pridonijeti zdravlju probavnog sustava. S obzirom na to da vlakna generalno slabo unosimo, zdravi kruh je dobar odabir da se to promijeni.

4. Povisuje šećer u krvi

Umjesto da vam da energiju, od bijelog kruha biste se mogli osjećati još umornije. To je zato što sami ugljikohidrati (bez dodatka proteina, masti ili vlakana) uzrokuje nagli rast šećera u krvi, a potom i nagli pad.

Takve nagle promjene dugoročno nisu dobre za zdravlje te se riskira razvoj dijabetesa 2, srčanih bolesti i pretilosti.

5. Izaziva nadutost

Visoko prerađeni ugljikohidrati izazivaju osjećaj nadutosti jer tijelo crpi vodu pokušavajući spremiti energiju. Zato stručnjaci kod takvih tegoba preporučuju pojačan unos tekućine, prenosi EatThis.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar