Krv u stolici: Uzrok, simptomi i kada se zbog ovog problema trebate zabrinuti?

Zdravlje 25. ožu 202115:42 0 komentara
Pexels/Ilustracija

Krv u stolici kao gastrointestinalno krvarenje može se pojaviti iz različitih mjesta, od usta do anusa.

Krv u stolici može biti očita ili okultna, no u svakom slučaju zahtijeva postavljanje hitne dijagnoze i brzog reagiranja. Ova pojava može biti simptom raka debelog crijeva, tumora želuca, čira na želucu, polipa, hemeroida i drugih bolesti.

Uzrok krvi u stolici

Prisustvo krvi u stolici može biti intenzivno ili slabo, no ukazuje na to da se u tijelu događa problem. Učestalost, količina i boja krvi u stolici ovisit će o uzroku zbog kojeg se pojavilo krvarenje.

Svježa krv u stolici se najčešće pojavljuje u maloj količini, no ako se pojavljuje učestalo, može predstavljati veliki problem. Boja krvi u stolici također ukazuje na to o kakvom se problemu radi. U nekim slučajevima krv može potpuno promijeniti boju stolice u crnu što je znak da je potrebna hitna pretraga.

Ovo su neki od uzroka krvi u stolici:

  • oštećenje sluznice analnog kanala
  • čir na želucu i/ili dvanaesniku
  • gastroenteritis
  • unutarnje krvarenje
  • ulcerozni kolitis
  • rak debelog crijeva i polip debelog crijeva
  • hemoroidi
  • hernija ili kila
  • tumor želuca
  • zlouporaba lijekova

Hemoroidi

Proširenja krvnih žila u blizini anusa koja nastaju naprezanjem prilikom obavljanja velike nužde mogu uzrokovati krv u stolici. Uzrok hemoroida može biti i trudnoća, starenje, kronični zatvor, dugotrajno sjedenje i drugi razlozi. Do krvarenja dolazi zbog povreda krvnih žila kod pražnjenja crijeva.

Uz krvarenje u stolici simptom je i svrbež te bol u analnoj regiji.

Rak debelog crijeva

Krv u stolici može izazvati i rak debelog crijeva ukoliko dođe do nekontroliranog rasta stanica ili polipa koji zahvaćaju okolna tkiva. Pri početku bolesti se rijetko pojavljuju jasni simptomi, a u slučaju pojave krvi u stolici kod raka debelog crijeva nužno je odmah obratiti se liječniku.

Ulcerozni kolitis

Ulcerozni kolitis ili upalna bolest debelog crijeva može izazvati oštećenje sluznice koje onda stvara krv u stolici. Moguće je da se bolest proširi na kompletno debelo crijevo, rektum i tanko crijevo. Krv u stolici kod ulceroznog kolitisa pojavljuje se konstantno i žarko je crvene boje u velikoj količini. Drugi simptomi su bolovi u trbuhu, proljev, bljedilo kože, gubitak željeza ili anemija te gubitak tjelesne težine.

Čir na želucu i/ili dvanaesniku

Krv u stolici može se pojaviti zbog čira na želucu. Ulkus ili čir izazivaju eroziju sluznice koja prodire kroz mišićni sloj ili dublje, a to može izazvati pucanje čira i krvarenje koje je tada vidljivo u stolici. U ovom slučaju će krv u stolici izazvati crnu stolicu poput taloga kave te će biti prisutna velika količina krvi. Uz to su simptomi vraćanje kiseline u usta, mučnina, povraćanje, bolovi i pečenje u području želuca.

Hernija ili kila

Hernija se događa kada dio želuca i abdominalnog dijela jednjaka prodre kroz dijafragmu zbog smanjenja elastičnosti vezivnog tkiva, upornog kašlja, trudnoće, zatvora, povraćanja i drugih uzroka. Kila može izazvati povremeno krvarenje vidljivo u stolici, no najčešće se radi samo o tragovima krvi u stolici. Uz to su simptomi podrigivanje, osjećaj težine u trbuhu i pečenje duž jednjaka.

Tumor želuca

Ako je došlo do razvijanja tumora želuca, moguće je da ošteti krvnu žilu pa tako stvara mikroskopske tragove krvi u stolici. Veće krvarenje rezultira crnom stolicom. Pojava krvi u stolici kod tumora želuca traje nekoliko mjeseci. Uz krv su simptomi gubitak tjelesne mase, anemija i povremeni bolovi u želucu.

Zlouporaba lijekova

Ovisno o drugim bolestima, moguće je da bolesnik koristi veću dozu protuupalnih lijekova i lijekova koji se koriste za sprječavanje zgrušavanja krvi. Ti lijekovi mogu izazvati krvarenje u probavnom traktu što rezultira pojavom manje količine tamne krvi, dok kod nekih može izazvati masivna krvarenja. Količina krvi u stolici ovisit će o količini lijekova.

Liječenje simptoma krvi u stolici ovisit će o bolesti ili stanju koje je to izazvalo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!