Lisnato povrće koje biste trebali jesti svaki dan

Zdravlje 22. lip 202214:42
Izvor: Pixabay/ilustracija

Povrće je važan dio prehrane jer je bogato mineralima, vitaminima i vlaknima, pogotovo lisnato zeleno povrće.

Ovih pet namirnica svakako uvrstite u svakodnevnu prehranu, savjetuju stručnjaci, piše Eatthis.com. 

Maslačak štiti stanice i poboljšava imunitet

Rijetko se na tanjuru može pronaći ova biljka koja pomaže u spriječavanju kroničnih bolesti jer štiti stanice od oštećenja. Također, maslačak je bogat izvor vitamina C i K koji su važni za zdrave kosti. Pobošljava i probavu, a time i funkciju imuniteta.

Kineski kupus i klice brokule smanjuju rizik od raka

Pripada porodici kupusnjača koje sadrže nutrijente kao štu su vitamini C, E i B9, beta karoten i selenij koji usporavaju rast tumora. Osim maslačka, i kineski kupus je važan za kosti jer sadrži kalcij, željezo, fosfor, magnezij i vitamin K.

vezana vijest

Klice brokule sadrže snažne nutrijente koji smanjuju rizik od raka te povećavaju detoksikacijske enzime u jetri koji mogu čak spriječiti određene gene za razvoj tumora.

Ljekovita potočarka spriječava razvoj bolesti i pomaže u mršavljenju

Ljekovita potočarka sadrži veliku količinu vlakana koji poboljšavaju probavu, vitamin C koji štiti imunitet i glukozinolate koji sprječavaju bolesti. Ovo povrće možete dodati u salate, juhe i čak na pizzu.

Špinat smanjuje krvni tlak

Kao bogati izvor kalija smanjuje razinu tlaka te poboljšava kognitivne funkcije jer sadrži puno karotenoida koji štite stanice od oštećenja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar