Menoragija: Uzrok, kako se prepoznaje, ali i tretira obilna menstruacija?

Zdravlje 26. lis 202115:48
tamponi, menstruacija
Izvor: Pexels / ilustracija

Menoragija je medicinski naziv za obilnu menstruaciju koja je čest problem mnogih žena.

Žene koje imaju ovo stanje za vrijeme menstruacije ne mogu obavljati svakodnevne aktivnosti zbog previše krvarenja, ali i bolova te grčeva, dok sama menstruacija traje dulje od sedam dana. Postoji nekoliko načina kako se menoragija može tretirati, a za to je potrebno posjetiti ginekologa.

Kako prepoznati menoragiju?

Menoragija se može prepoznati po prevelikoj količini krvi zbog koje treba otprilike svaka dva sata mijenjati higijenske uloške, menstrualne čašice ili tampone. Prevelikom količinom krvi se smatra gubljenje preko 80 mililitara krvi za vrijeme trajanja menstruacije. Jednako tako, neke će žene morati promijeniti uložak po noći. Javljaju se i ugrušci veći od dva centimetra.

Krvarenje može trajati i dulje od tjedan dana, a zbog obilnosti menstruacije ne mogu se obavljati neke svakodnevne radnje i aktivnosti. Mogu se pojaviti i simptomi anemije kao što su umor, kratkoća daha ili slabost, ali i bol u trbuhu te nesanica.

Zašto dolazi do menoragije?

Postoji nekoliko razloga zašto se pojavljuje obilno krvarenje:

1. Problemi s hormonima

Kada hormoni, točnije estrogen i progesteron, nisu uravnoteženi, dolazi do obilnog krvarenja za vrijeme menstruacije. Do neravnoteže hormona može doći zbog sindroma policističnih jajnika, pretilosti, problema sa štitnjačom ili inzulinske rezistencije.

2. Problemi s menstrualnim ciklusom

Kod žena koje nemaju redovite menstruacije i kod onih kod kojih ne dolazi do ovulacije, tijelo ne proizvodi hormon progesteron, a to onda vodi do hormonalne neravnoteže i potom do menoragije. Ovo se najčešće događa kada djevojke tek dobiju menstruaciju ili kod starijih žena koje ulaze u menopauzu.

3. Endometrioza

Kada se tkivo sluznice maternicu, koje se inače nalazi samo unutar nje, nalazi izvan maternice, u jajnicima ili jajovodima dolazi do endometrioze. Ovo tkivo za vrijeme menstrualnog ciklusa može krvariti, uzrokovati grčeve i bol te iritaciju. S vremenom se mogu stvoriti i priraslice koje mogu utjecati na rad pojedinih organa.

4. Polipi

Pojava polipa, malih dobroćudnih tvorevina na sluznici maternice može uzrokovati obilnije krvarenje. Jednak učinak može imati i pojava mioma, dobroćudnih tumora maternice koji se mogu javiti nakon trudnoće.

5. Lijekovi

Određeni lijekovi mogu utjecati na pojačano krvarenje za vrijeme menstruacije. Ovdje spadaju protuupalni lijekovi, hormonski nadomjesci ili antikoagulansi, odnosno sredstva za sprječavanje zgrušavanja krvi.

Osim toga, na pojavu menoragije može utjecati i rak maternice te rak vrata maternice, uzimanje određenih kontracepcijskih pilula, kao i neka zdravstvena stanja kao što su poremećaji zgrušavanja krvi, bolesti jetre, bubrega i dijabetes.

Kada je vrijeme za posjetiti ginekologa?

Ako primijetite ove simptome menoragije, vrijeme je za posjet ginekologu. Osim toga, kada primijetite bilo kakve promjene u menstrualnom ciklusu, potrebno je posjetiti ginekologa. Ginekolog će postaviti nekoliko pitanja kako bi utvrdio kakvi su ciklusi te koliko je krvarenje obilno. Također, morat će napraviti i pretrage kako bi se otkrio pravi uzrok obilnog krvarenja.

Ovdje spadaju papa test, krvna pretraga kojom se provjerava funkcioniranje štitnjače, razina željeza, zatim po potrebi biopsija tkiva te na kraju ultrazvuk.

Kako se menoragija tretira?

Samo liječenje ovisi o obilnosti menstruacije te o uzroku, ali i o godinama života te medicinskoj povijesti pacijentice. U nekim situacijama će pomoći ibuprofen, kontracepcijske pilule, suplement željeza, hormonska terapija, dok će u nekim slučajevima biti potrebna i neka vrsta operacije.

Zaključak

Menoragija je stanje koje imaju brojne žene, a koje onemogućava normalno obavljanje svakodnevnih aktivnosti za vrijeme trajanja menstruacije. Postoji nekoliko različitih uzroka obilnih menstruacija, a kako bi se oni otkrili potrebno je obaviti niz pretraga. Menoragija se tretira ovisno o uzroku problema, godinama pacijentice i zdravstvenom stanju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar