Migrena: Uzrok, simptomi i postoji li lijek za ovu gadnu glavobolju?

Zdravlje 29. lip 202215:47
Izvor: Pixabay/ilustracija

Migrena je snažna glavobolja koja može biti praćena mučninom, osjetljivošću na svjetlo ili zvuk, a najčešće se odražava na jednoj strani glave. Otprilike jedna od pet žena i jedan od 15 muškaraca pate od migrene.

Poseban lijek za ovo stanje ne postoji, već umjesto toga liječnik određuje tretman s obzirom na intenzitet i učestalost bolova.

Što je točno migrena?

Migrena je glavobolja koja može biti jača ili slabija te se može ponavljati učestalo ili jednom godišnje. Jednako tako, migrena može trajati od nekoliko sati do nekoliko dana. Osobe koje pate od migrene ju odmah prepoznaju te znaju kako se treba ponašati kada ona nastupi. Migrena spada u kronične, primarne glavobolje, što znači da nije simptom neke druge bolesti.

Što uzrokuje migrenu?

Nije poznat točan uzrok migrene, ali može se raditi o genetskoj nasljednosti bolesti ili o načinu na koji mozak funkcionira. Jednako tako, migrene češće imaju žene između 10 i 40 godina, a šansa za pojavom migrene se povećava kod osoba koje imaju neko drugo zdravstveno stanje kao što su depresija, anksioznost, bipolarni poremećaj, poremećaj spavanja ili epilepsija. Okidači za migrenu mogu biti: stres, previše ili premalo spavanja, jaki mirisi, umor, promjene u hormonima, prvi dan menstruacije, neredovito jedenje, previše kofeina, promjene u vremenu ili tjelesna aktivnost.

Kako prepoznati migrenu?

Kod svake osobe ova će glavobolja imati različite simptome. Kod nekih će tako biti blaga, dok će kod drugih izazvati veće probleme i nemogućnost obavljanja svakodnevnih aktivnosti. Kod mnogih ljudi se migrena pojavljuje u etapama:

1. Prodromna faza

Prvo se tako može javiti preosjetljivost na zvukove i svjetlost, potom lagana glavobolja ili pulsiranje u glavi, a može se pojaviti i slabost i grčevi u mišićima, mučnina, problemi s čitanjem ili koncentracijom.

2. Aura

Iduća faza je faza aure koja obuhvaća poremećaje u živčanom sustavu, govoru i vidnom polju, točnije pojavljuje se zamagljeni vid, dupla slika, trenutni gubitak vida, bljeskovi u očima, promjene u okusu ili mirisu, poteškoće s govorom te zujanje u ušima. Aura traje između 10 i 60 minuta.

3. Snažna glavobolja

Sam napadaj migrene može izazvati mučninu, povraćanje, izuzetnu bol u glavi koja se seli s jednog djela na drugi. Ovo može trajati od nekoliko sati do nekoliko dana. Može se pojaviti i groznica te preznojavanje, kao i bol u vratu.

4. Postdromna faza

Nakon migrene se mogu pojaviti jak umor, depresija, problemi s koncentracijom, a s druge strane može doći do povećane energije i euforije. Ova faza može trajati i dva dana nakon pojave migrene.

Kako se dijagnosticira migrena?

Kod učestalih migrena potrebno je posjetiti liječnika. On će pacijenta pitati o simptomima, trajanju, ponavljanju i intenzitetu glavobolje, a pokušat će saznati i postoji li netko u obitelji s migrenama. Kako bi se isključile druge bolesti sličnih simptoma, liječnik može tražiti i obavljanje dodatnih pregleda kod neurologa, obavljanje pretraga kao što su vađenje krvi, magnetska rezonanca, CT glave ili EEG.

Lijek za migrenu

Ako je migrena slaba do umjerena, neće biti potrebno posebno liječenje. Također, ne postoji univerzalan lijek koji djeluje isključivo na migrenu. Umjesto toga, pomoći mogu lijekovi protiv bolova koji će umanjiti simptome, a koje je potrebno uzeti, po preporuci liječnika, kod pojava prvih znakova migrene. Drugi lijekovi koji pomažu su agonisti serotoninskih receptora 1B/1D (triptani) u obliku tableta, nazalnih sprejeva ili injekcija koji djeluju na receptore koji se nalaze u krvnim žilama te izazivaju stiskanje krvnih žila i djeluju na bol. Dobivaju se na recept koji prepisuje neurolog.

Lijekovi antiemetici sprječavaju povraćanje pa se daju pacijentima koji uz migrenu povraćaju. U slučajevima kada se migrena javlja više puta mjesečno, liječnik može odrediti i profilaktičku terapiju u koju spadaju beta-blokatori, antidepresivi, antiepileptici, flunarazin ili liječenje monoklonskim protutijelima.

Liječnik u određenim slučajevima može odrediti i uzimanje vitamina B2, magnezija, koenzima Q10.

Samopomoć kod migrene

Kada migrena nastupi od najveće pomoći će biti boravak u zamračenoj prostoriji bez glasnih zvukova i sličnih podražaja. Nekima će biti bolje nakon što odmore određeni period i prespavaju nekoliko sati. Važno je i otkriti okidače koji pokreću migrenu, na način da se vodi određeni dnevnik pisanja stvari koje su potencijalno mogle dovesti do glavobolje te iste te okidače onda izbaciti iz svakodnevnice te pratiti hoće li doći do promjene. Jednako tako, pomoći će i smanjivanje stresa, ne preskakanje obroka, smanjeno konzumiranje kofeina i cigareta. Nekima može pomoći akupunktura.

Migrena se može pojaviti i kod trudnica, a tretira se otkrivanjem uzroka te njihovim izbacivanjem iz života. U nekim slučajevima liječnik može prepisati i lijekove protiv bolova u manjim dozama.

Zaključak

Migrena je jaka glavobolja koja može trajati i do nekoliko dana, a odvija se u fazama. Kako bi se dijagnosticirala potrebno je posjetiti liječnika, neurologa koji će potom pronaći individualnu terapiju za pacijenta, ovisno o intenzitetu i simptomima migrene. U tretiranju ove glavobolje mogu pomoći lijekovi protiv bolova, antidepresivi, triptani ili jednostavno promjena životnih navika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar