Najbolje i najgore voće za regulaciju šećera u krvi

Zdravlje 25. ruj 202307:19 0 komentara
Unsplash

Kada razmišljamo o voću, mnogi od nas automatski povezuju to sa zdravom opcijom za međuobrok ili desert. I doista, voće je bogato vitaminima, vlaknima i antioksidansima, no treba razumjeti da ne utječe sve voće jednako na razinu šećera u krvi.

Levels Health izdvojio je popis vrsta voća koje možete konzumirati kako biste održali stabilne razine glukoze u krvi, kao i voće koje trebate ograničiti ili izbjegavati ako imate problema sa šećerom.

Najbolje voće za regulaciju šećera u krvi

Neki plodovi su odličan izbor za održavanje stabilnih razina šećera u krvi, posebno ako pazite na unos šećera i pratite svoju prehranu. Evo nekoliko takvih opcija:

Maline: Maline sadrže samo 2,7 grama šećera po pola šalice, uz četiri grama vlakana. Imaju niski glikemijski indeks (GI) od 32 i pokazale su se korisnima za smanjenje skokova glukoze nakon obroka i poboljšanje osjetljivosti na inzulin.

Naranče: Sadrže umjerenu količinu šećera (12 grama u jednoj srednjoj naranči) i 2,8 grama vlakana. Naranče također sadrže flavonoidne spojeve koji podržavaju metabolizam glukoze i lipida te smanjuju upalu.

Jabuke: Iako jabuke sadrže više šećera (19 grama po srednjoj jabuci), njihova vlakna (4,4 grama) pomažu uravnotežiti utjecaj na šećer u krvi. Koža jabuke također sadrži korisne polifenole.

Kivi: Ovaj voćni izbor ima relativno malo šećera (6,7 grama u jednom kiviju) i 2,3 grama vlakana. Kivi je također bogat antioksidansima kao što su vitamini C i E.

Kokos: Nezaslađene pahuljice kokosa imaju samo 2 grama šećera po unci, ali sadrže 4,6 grama vlakana. Kokos također pruža minerale kao što je mangan i selena koji podržavaju metabolizam glukoze.

Najgore voće za regulaciju šećera u krvi

Sada kada smo razmotrili najbolje opcije, pogledajmo voće koje može značajno povećati razine šećera u krvi i trebate ga konzumirati s oprezom ili ga izbjegavati ako imate problema sa šećerom:

Banane: Srednja banana sadrži 14,4 grama šećera i 3,1 gram vlakana. Kako banane sazrijevaju, šećer im se povećava, a GI može dostići 57, što ih čini voćem koje može uzrokovati brži porast glukoze.

Grožđe: Grožđe sadrži 23,4 grama šećera po šalici uz samo 1,4 grama vlakana. Ima umjereni GI od 54, što znači da može prilično podići razinu šećera u krvi.

Mango: Jedna šalica manga sadrži čak 22,6 grama šećera i 2,6 grama vlakana. Ima GI od 51 i treba ga konzumirati s oprezom.

Ananas: Šalica ananasa sadrži 16,3 grama šećera i 2,3 grama vlakana. Njegov GI iznosi 59, što ga čini voćem s visokim GI-jem.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.