“Opekotine od sunca 1000 puta povećavaju šansu za nastanak melanoma”

Zdravlje 29. lip 202213:16 > 18:22 0 komentara
Mirna Šitum
N1

Tijekom velikih vrućina veliku opasnost predstavljaju kožna oboljenja. Melanom je sve češće oboljenje. O toj temi naša Ivana Tomić razgovarala je s akademkinjom Mirnom Šitum iz Referentnog centra Ministarstva zdravstva za melanom.

“Dvadeset godina naši dermatolozi izlaze našim stanovnicima u susret, da svi oni koji nikad nisu bili kod dermatologa, osvijeste potrebu da treba napraviti neki prvi preventivni pregled bez velike žurbe ako nisu akutne promjene na koži”, kazala je.

Dodaje da su ove godine imali akcije u Splitu, Osijeku, Slavonskom Brodu, Rijeci i Zagrebu. Ističe da zadnjih godina obilaze i otoke.

VEZANA VIJEST

“Samo otok Lošinj ima dermatologa. Znamo kakvi su uvjeti života i rada na otocima, izloženost ultraljubičastom zračenju, to je suživot sa suncem – to je divno, ali i opasno”, kazala je Šitum.

Otkrila je i što su dosadašnjim pregledima otkrili. “Pregledali smo oko 4.000 stanovnika RH i vrlo vjerojatno 82 melanoma za koje znamo da su najzloćudniji tumori u ljudi, da su skloni vrlo ranom metastaziranju. U Hrvatskoj pet godina preživi nažalost samo 70% oboljelih od melanoma. Otkrili smo i više od 200 karcinoma kože.”

“Posljednja akcija u osam općina na Braču pokazala je 43 suspektna melanoma i oko 90 karcinoma kože”, dodala je.

“Kod nas brojevi rastu iz godine u godinu”

Po broju smrtnosti od melanoma, Hrvatska je četvrta u Europi. “Visoko smo po broju oboljelih, skandinavske zemlje su visoko po broju oboljelih, ali imaju vrlo malu smrtnost. Kod njih 95% ljudi preživi prvih pet godina, kod nas samo 70%. Međutim, kod nas brojevi rastu iz godine u godinu, imamo više od 100 otkrivenih od godine do godine”, kazala je Šitum.

VEZANA VIJEST

Ističe da je ultraljubičasto zračenje kancerogen prve klase, i to ne samo od sunca, nego i u solariju.

“Oko 95% naših građana u analizama kažu da su svjesni da se može dogoditi rak kože”, kazala je Šitum, pa se osvrnula na zaštitu.

Navodi da se možemo zaštititi mazanjem i fotoprotektivnim ponašanjem, što podrazumijeva da se u određeno vrijeme ne izlažemo suncu, odnosno da se prije 11 sati povučemo. Također, takvo ponašanje uključuje i nošenje pokrivala, šešira i slično.

“Potrebna je zaštita od sunca, osobito u nekoj populaciji. Djecu do 3. godine života ne bi trebalo iznositi na direktno sunce. Govori se o D vitaminu. Međutim, 10 minuta šetnje kroz park gdje postoji nešto sunca je dovoljno da bi se sinteza vitamina normalno odvija”, pojasnila je.

Tko je u riziku? “Sve osobe koje su vrlo svijetle, osobe koje imaju pjegice, plave i zelene oči, svijetle kose, crvenokosi kojima je dosta 10 minuta na suncu da izgore, oni koji imaju puno madeža, onaj tko ima u obitelji povijest melanoma ili karcinoma kože.”

Upozorila je i na opekotine od sunca. “Opekotine od sunca, osobito one koje su praćene pojavom mjehura, što često vidimo, 1000 puta povećavaju šansu za nastanak melanoma kroz život.”

“Povremeno izlaganje, jako izlaganje suncu i opekotine su zaslužne za melanom, a dugotrajno kumulativnom izlaganje je za karcinome kože”, navela je Šitum.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.