Ove namirnice krcate su D vitaminom

Pexels

Pametno je zapitati se dobiva li vaše tijelo dovoljno vitamina D, bitnog nutrijenta za vaše blagostanje. "Vitamin D naziva se 'vitaminom sunca' jer se stvara u tijelu kada je vaša koža izložena UV zrakama. Također se nalazi u dodacima prehrani i prirodno u određenoj hrani", kaže Rachel Berman, registrirana dijetetičarka.

Masna riba

Masna riba, uključujući losos, tunu, skušu i sardine, bogati su izvori vitamina D. Sabljarka i škampi također su dobre opcije. American Heart Association preporučuje jedenje masne ribe bogate omega-3 masnim kiselinama najmanje dva puta tjedno za zdravlje kardiovaskularnog sustava.

Gljive

Za povećanje razine vitamina D jedite više gljiva. One su zapravo jedan od rijetkih potpuno biljnih izvora vitamina D. Šumske gljive su posebno dobar izbor. Odlične su nasjeckane na salatu ili pirjane na maslinovom ulju kao prilog.

Jaja i sir

Prema Berman, žumanjci i sir mogu osigurati određene količine vitamina D, iako ne toliko koliko riba ili gljive. Pripremite omlet ili fritaju sa sirom za zdravi dvostruki pogodak.

Obogaćena hrana

Neke uobičajene namirnice također su obogaćene vitaminom D kako bi nam pomogle da unosimo dovoljne količine u svoju prehranu. Mlijeko je dobra opcija. Gotovo svako mlijeko koje pronalazimo na policama u dućanima obogaćeno je vitaminom D, a ako više volite biljno mlijeko, posegnite za onim koje je obogaćeno. Također možete pronaći žitarice i jogurt obogaćene ovom ključnom hranjivom tvari.

Trebate li dodatak vitamina D?

Prilično je uobičajeno da ljudi razmišljaju o dodatku vitamina D kako bi zadovoljili svoje potrebe, ali teško je odrediti osobne potrebe vašeg tijela za ovim vitaminom. “Ono što se smatra optimalnom razinom vitamina D je svojevrsna kontroverza”, kaže dijetetičarka Alexandra Lewis. “Neke medicinske ustanove misle da su nedostaci vitamina D precijenjeni, dok drugi smatraju da su podcijenjeni kada je u pitanju odrasla populacija.”

Kako navodi Lewis, svi bismo trebali dati prednost izvorima zdrave hrane kako bismo zadovoljili svoje potrebe za vitaminom D. Ipak, ako ustanovite da vam i dalje nedostaje vitamina D, možda biste trebali porazgovarati sa svojim liječnikom i razmisliti o dodatku vitamina D, posebno u zimskim mjesecima, piše Real Simple.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.