Pojačano opadanje kose može ukazivati na ove zdravstvene probleme

PIxabay / Ilustracija

Svi ljudi gube kosu svaki dan. Ispadanje nekoliko pramenova tijekom tuširanja ili češljanja kose obično nije razlog za brigu, a normalno je da svaki dan ispadne do 100 vlasi.

Trihologinja Anabel Kingsley objasnila je da je kosa “neesencijalno tkivo”, što znači da su njezine potrebe u našim tijelima “zadnji prioritet”. Dakle, ako nešto nije u redu negdje drugdje, vaše tijelo će učiniti sve što može da prvo riješi taj problem, ostavljajući kosu bez potrebnih hranjivih tvari.

Pretjerano ispadanje kose poznato je kao telogeni efluvij (privremeni gubitak kose), a može imati nekoliko različitih uzroka. Međutim, najčešće je stanje uzrokovano nekom vrstom nedostatka vitamina u tijelu.

“Najčešći uzroci telogenog efluvija su nedostatak željeza, vitamina B12 i vitamina D, poremećaji štitnjače uključujući hipotireozu i hipertireozu, te brz gubitak težine”, rekla je Anabel Kingsley.

Međutim, mogu postojati i drugi razlozi, koji uključuju lošu prehranu povezanu s preskakanjem obroka ili ograničavanjem grupa namirnica, stres, visoke temperature, operaciju pod općom anestezijom, određene lijekove pa čak i početak ili prestanak uzimanja kontracepcijskih pilula.

U slučajevima kada visoka temperatura ili bolest uzrokuje gubitak kose, problem se može riješiti kada se vaše tijelo izbori s bolešću i vratite se u svoje uobičajeno zdravo stanje. Međutim, stalni zdravstveni čimbenici poput nedostatka vitamina ili neravnoteže štitnjače mogu značiti da će gubitak kose trajati dulje.

Liječnica opće prakse i nutricionistica Sarah Brewer objasnila je kako anemija može uzrokovati gubitak kose.

“Anemija se odnosi se na nisku razinu hemoglobina što može značiti da stanice folikula dlake ne primaju dovoljno kisika za svoje potrebe”, rekla je.

Feritin je protein koji skladišti željezo i njegova razina pada kada je razina željeza niska. Oni koji jedu meso manje su skloni anemiji uzrokovanoj nedostatkom željeza nego oni koji ne jedu meso jer je meso bogato željezom. Željezo biljnog podrijetla nalazi se u grahu, mahunarkama i suhom voću, a lakše se apsorbira ako se konzumira s izvorom vitamina C kao što je svježi sok od naranče.

Stres također može uzrokovati gubitak kose, jer hormoni stresa uzrokuju sužavanje krvnih žila, što smanjuje dotok kisika i hranjivih tvari u folikule dlake.

Pronalaženje uzroka gubitka kose ključno je za pomoć u liječenju, a temeljito testiranje krvi ključno je za pronalaženje najboljih opcija liječenja i temeljnog stanja. Ako primjećujete gubitak kose dulje od tri mjeseca, preporučljivo je posjetiti liječnika, piše klix.ba.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!