Povraćanje kod djece: Uzrok, simptomi i kada se morate obratiti liječniku?

Zdravlje 26. lis 202115:50 0 komentara
PhotoAlto / Profimedia

Djeca su zbog slabijeg imuniteta generalno sklonija dobivanju raznih virusnih i bakterijskih infekcija koje mogu izazvati proljev i povraćanje kod djece.

Većinom je uzrok neka virusna infekcija te povraćanje traje kratko te se djeca spontano oporavljaju. No, u nekim slučajevima je potrebno potražiti liječničku pomoć ako kućno liječenje ne pomaže.

Zašto dolazi do povraćanja kod djece?

Kod djece može doći do različitih simptoma koje izazivaju infekcije, a proljev i povraćanje kod djece se događa češće nego kod odraslih osoba. Povraćanje uključuje izbacivanje želučanog sadržaja prije kojeg se pojavljuje mučnina te osjećaj slabosti cijelog tijela. Među simptomima koji se pojavljuju uz povraćanje kod beba mogu biti i ubrzan rad srca te znojenje.

Povraćanje je potrebno razlikovati od bljuckanja kod beba i dojenčadi jer se u ovom slučaju radi o obilnom izbacivanju. Povraćanje obično izazove uzbunu, no ponekad upravo to pomaže u izbacivanju štetnih tvari iz organizma.

U nastavku donosimo najčešće uzroke povraćanja kod djece.

Crijevna viroza

Virusni gastroenterokolitis jedan je od najčešćih uzroka povraćanja kod djece. Riječ je o crijevnoj virozi koja se pojavljuje akutno i to često kod vrtićke djece i djece u osnovnoj školi. U nekim slučajevima djeca od crijevne viroze mogu oboljeti nekoliko puta godišnje. Do crijevne viroze dolazi zbog razmnožavanja virusa u organizmu koji tamo dolaze kroz nečiste predmete, ruke ili hrane. Obično je riječ o rotavirusu, adenovirusu ili norovirusu.

Virusi se vežu za sluznicu crijeva i oštećuju je. Ovo u početku može izazvati proljev, a onda i povraćanje kod djece, ovisno o tome jesu li se virusi vezali za sluznicu gornjeg dijela probavnog trakta – želudac i jednjak.

Osim povraćanja, kod djece se uslijed crijevne viroze pojavljuju simptomi proljeva, čestog obavljanja velike nužde, bolovi u trbuhu, nadutost, općenita slabost i malaksalost, povišena tjelesna temperatura te dehidracija.

Povraćanje kod male djece zbog crijevne viroze kao i ostali simptomi bolesti obično traju do četiri dana, a ako traju duže, potrebno je posjetiti liječnika.

Gastritis i druge infekcije probavnog trakta

Osim virusa, upale u probavnom traktu mogu izazvati drugi mikroorganizmi poput bakterija koje također mogu uzrokovati povraćanje kod djece. Simptomi bakterijskih infekcija probavnog trakta su obično jači kod male djece zbog dehidracije i slabijeg imuniteta nego kod odraslih.

Kod bakterijskih infekcija su popratni simptomi slabosti, pospanosti i glavobolje obično više intenzivni nego kod virusnih infekcija. I u ovom slučaju povraćanje uz druge simptome infekcije traje do četiri dana.

Gastroezofagealni refluks kod beba

Male bebe i djeca su sklonije dobivanju refluksa ili povrata pojedenog sadržaja u jednjak. Ovo se događa jer je mišić sfinkter, koji se nalazi između jednjaka i želuca, još uvijek nedovoljno razvijen da bi dobro zadržavao hranu. Zbog toga dolazi do bljuckanja nakon jela, stanja koje nije potrebno liječiti.

Međutim, ako dolazi do izbacivanja sadržaja iz želuca, moguće je da je dijete razvilo gastroezofagealni refluks, stanje koje je potrebno liječiti. Zbog tog stanja može doći do povraćanja kod djece u mlazovima nakon obroka, što zahtijeva obradu liječnika te bi se moglo ukazati na neko kronično stanje.

Kronična stanja koja uzrokuju povraćanje kod djece

Osim akutnih infekcija, na pojavu povraćanja kod djece mogu utjecati kronična stanja koja je potrebno liječiti. Glavni prikaz kroničnog stanja je povraćanje nakon svakog jela, povraćanje i osjećaj mučnine neovisno o hrani koja se konzumira, povraćanje bez popratnih simptoma infekcija te osjećaj gađenja prema hrani.

Među kroničnim stanjima i bolestima mogu se pojaviti stenoza pilorusa ili suženi izlazni dio želuca te stenoza ili suženje drugih dijelova probavnog trakta. Osim toga može doći do stanja uvlačenja jednog crijeva u drugo te zastoja sadržaja u debelom crijevu. Riječ je o stanjima koje je potrebno liječiti kirurškim putem.

Ako uz povraćanje kod djece dolazi do povraćanja žuči, krvavog sadržaja ili pojave osipa, obavezno se hitno javite liječniku.

Druga stanja koja mogu uzrokovati povraćanje kod djece su:

  • upala slijepog crijeva
  • sepsa
  • meningitis
  • trovanje hranom ili lijekovima
  • vožnja u automobilu
  • dehidracija

Liječenje povraćanja kod djece

S obzirom na to da postoje razna stanja koja mogu uzrokovati povraćanje kod djece, ono će se liječiti sukladno uzroku. Najvažnije je da se za vrijeme tog stanja pazi da dijete ne dehidrira jer su djeca tome mnogo više sklona nego odrasli ljudi, a kod njih to može biti posebno opasno. Vrlo je važno za vrijeme povraćanja kod djeteta nadoknađivati izgubljene minerale i vitamine te vodu kako bi se dijete što prije oporavilo.

Važno je pregledati i sadržaj koji dijete povraća te nalaze li se u njemu tragovi krvi ili žuči jer to ukazuje na opasno stanje.

Ako povraćanje kod djece traje duže od tri dana obratite se liječniku i objasnite mu kako je izbacivanje sadržaja počelo, koliko je učestalo te ima li dijete i druge simptome na koje bi se trebala obratiti pozornost. Nakon fizikalnog pregleda će liječnik po potrebi uputiti na daljnje pretrage i pripisati način liječenja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!