Poza u kojoj ne radite ništa, a u pet minuta čini čuda za visoki tlak, probavu, stres, bolove i nesanicu

Zdravlje 01. lis 202320:28 1 komentar
Pexels

Blagodati joge.

Samo jedna tehnika koja odlično djeluje na probavu, visoki tlak, loš san, bolove, a pritom ništa? Možda se čini nevjerojatnim, ali riječ je o pozi fetusa, tj. balasana, poznata joga metoda.

To je poza za istezanje mišića, opuštanje i regeneraciju, a obično se radi tijekom treninga kako bi se tijelo resetiralo prije težih pokreta. Dobra stvar je što balasanu možete raditi gotovo bilo gdje i bilo kada, a podaci pokazuju da samo pet minuta dnevno može učiniti čuda za cijelo tijelo.

Ova takozvana poza djeteta usporava parasimpatički živčani sustav, opušta tijelo i omogućuje vam da se usredotočite na disanje. Ima brojne zdravstvene dobrobiti, isteže leđa, vrat, ramena, zglobove.

Balasana nije usmjerena na jačanje i pumpanje mišića, već na otvaranje kukova i istezanje bedara i trapezoidnih mišića koji su obično pod velikim svakodnevnim stresom i kod mnogih ljudi jako napeti, a važni su za kretanje i rotaciju ramena i vrat, prenosi nova.rs.

Prednosti balasane:

– Otvaranje kukova

– Istezanje kralježnice i zglobova

– Opuštanje leđnih mišića

– Oslobađanje od napetosti u zdjelici

– Povećan protok krvi u glavu i vrat

– Stimulacija probavnog sustava

– Oslobađanje od zatvora

– Smiruje živčani sustav i snižava krvni tlak

– Ublažavanje stresa

– Ublažavanje nesanice

– Smanjenje boli

– Poboljšanje mentalnog stanja

Kako izvesti balasanu

Dječja poza je vrlo jednostavno rastezanje. Samo slijedite ove korake:

Kleknite na pod ili prostirku za jogu i sjednite na pete s rukama uz tijelo.

Polako se sagnite naprijed tako da vam trbuh dodiruje bedra. Pokušajte držati stražnjicu na petama, ali samo ako je možete povući.

Stavite ruke iza stražnjice i iznad stopala.

Opustite vrat i nježno naslonite čelo na pod ili prostirku.

Neka vam se tijelo opusti dok zatvarate oči i polako dišete. Ostanite u toj pozi onoliko dugo koliko smatrate potrebnim i udobnim, idealno pet minuta dnevno.

Polako se vratite u sjedeći položaj.

Cilj svega je opuštanje, stoga nemojte ići dalje od točke u kojoj vam je ugodno. Ako vas nešto boli ili se ne osjećate dobro, napravite pauzu ili promijenite pozu dok ne pronađete udoban položaj.

Najvažnije je disati polako, a budući da vam je trbuh naslonjen na bedra, bit ćete itekako svjesni ritma disanja, što je iznimno važno za opći osjećaj smirenosti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.