Simptomi ova tri raka često se pogrešno tumače kao nešto drugo

Shutterstock / Ilustracija

Neke vrste raka može biti vrlo teško uočiti jer pokazuju vrlo malo ili nimalo simptoma u ranim fazama bolesti. To onda znatno otežava dijagnozu i liječenje i povećava mogućnost smrti.

Prema Cancer Research UK, otkrivanje i dijagnosticiranje vrste raka što je ranije moguće može spasiti živote. Glasnogovornik dobrotvorne organizacije rekao je: “Rak koji je dijagnosticiran u ranoj fazi, kada nije prevelik i nije se proširio, vjerojatnije je da će se uspješno liječiti”, prenosi Mirror.

Ova tri raka je posebno teško dijagnosticirati u ranom stadiju bolesti.

Rak gušterače

Gušterača je velika žlijezda koja je dio probavnog sustava, a nalazi se iza želuca i ispod jetre. Prema NHS-u, pet znakova bolesti koji se mogu zamijeniti s drugim stanjem ili problemom uključuju upornu bol u trbuhu, bol u leđima, probavne smetnje, neobjašnjivi gubitak težine i promjene u navici pražnjenja.

Ostali simptomi koji bi mogli biti očitiji uključuju žuticu, poteškoće s gutanjem i povraćanje. Pacijenti također mogu patiti od simptoma dijabetesa jer bolest gušterače zaustavlja proizvodnju inzulina. Samo oko 10 posto ljudi s dijagnosticiranim rakom gušterače može se podvrgnuti operaciji uklanjanja raka, što znatno otežava mogućnost izlječenja od bolesti.

Rak jajnika

Simptomi raka jajnika često postaju vidljivi tek nakon što je bolest evoluirala u uznapredovali stadij, kada je rak mnogo teže liječiti.

Stoga je rano otkrivanje raka jajnika vrlo važno. Iako bismo uvijek trebali biti svjesni bilo kakvih novih promjena u našem tijelu, NHS poručuje da postoje dva upozoravajuća simptoma  koje možete primijetiti dok ste u kupaonici – zatvor i proljev. Također se savjetuje da posjetite liječnika ako brzo počnete osjećati sitost ili potpuno izgubite apetit, osjećate bol u trbuhu, primijetite nadutost ili morate češće piškiti.

Rak crijeva

Znakovi bolesti uključuju krvarenje iz kraja debelog crijeva ili jakapromjene u vašim normalnim navikama pražnjenja crijeva, kao što je rijeđa i češća stolica ili zatvor.

Liječnici ponekad mogu napipati kvržicu u vašem rektumu ili trbuhu, obično s desne strane. Osjećaj da se morate naprezati kako biste obavili nuždu čak i nakon otvaranja crijeva također može također  biti znak. Nagli gubitak težine i bolovi u trbuhu ili leđima također mogu ukazivati ​​na bolest.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.