Somatizacijski poremećaj: Što je točno i kako se ovaj problem tretira?

Zdravlje 21. svi 202115:40
živčani slom, živci, depresija, stres
Izvor: Pexels

Somatizacijski poremećaj obilježava niz tjelesnih ili neuroloških simptoma koji se ne mogu objasniti tjelesnom bolešću.

Kod ovog stanja osoba svoje simptome kao što su bol, kratkoća daha ili slabost, koji su najčešće blagi, opisuje kao nepodnošljive te je njima opterećena, a zbog njih ne može obavljati aktivnosti svakodnevnog života. Često im ljudi nakon nekog vremena prestanu i vjerovati, što kod ovih osoba može izazvati ljutnju, ali i depresiju.

Bolesnici ne primjećuju kako imaju problem i ne shvaćaju da se radi o problemu psihičke, a ne tjelesne prirode te samim time ne pristaju na odlazak psihoterapeutu, a to je jedini način liječenja.

Koji su simptomi somatizacijskog poremećaja?

Somatizacijski poremećaj se kod osoba pojavljuje prije 30. godine života i češći je kod žena. Osobe koje imaju ovaj poremećaj osjećaju bolove u različitim dijelovima tijela, neurološke probleme, gastrointestinalne tegobe, ali i probleme seksualne prirode.

Za razliku od hipohondrije, kada osoba misli da ima problem ili određenu bolest na temelju blagog simptoma, kod somatizacijskog poremećaja bol postoji, ali ga osoba doživljava puno ozbiljnije nego što zapravo jest te osjeća anksioznost zbog tjelesnih simptoma. Odnosno, glavni problem kod ovog poremećaja je pretjerana reakcija na same simptome.

Pacijenti se često žale na bolove i percipiraju ih kao užasne te zbog čestog žaljenja nailaze na neodobravanje okoline, a nekada i liječnika što im stvara dodatan stres, simptomi se samo pogoršavaju, a u nekim slučajevima može doći i do depresije. Također, ove osobe često ne vjeruju testovima i pretragama koje pokazuju da su potpuno zdrave i njihova se anksioznost samo povećava. Uvjerene su da imaju određenu bolest ili medicinsko stanje i teško im je prihvatiti drugačiju dijagnozu.

Što uzrokuje somatizacijski poremećaj?

Ne zna se zašto točno neke osobe razviju ovaj poremećaj, ali postoji nekoliko faktora koji mogu utjecati na njegovu pojavu, a to su:

  • genetika
  • negativno razmišljanje i nisko samopouzdanje
  • tjelesna i emotivna osjetljivost na bol
  • loše nošenje sa stresnim situacijama
  • depresija
  • traumatično iskustvo s nekom bolesti

Poremećaj se može pojaviti i kod osoba kojima je netko u obitelji imao ili ima ozbiljno medicinsko stanje pa i oni sami misle da ga mogu naslijediti te svaki simptom vide kao prijetnju.

Kako se dijagnosticira somatizacijski poremećaj?

Prije svega, važno je utvrditi postoji li uzrok bolova i radi li se o bolesti koju treba liječiti. Liječnik će tako predložiti niz pretraga kako bi otklonio niz mogućih uzroka prije nego sa sigurnošću može dijagnosticirati ovaj poremećaj.

Jednako tako, liječnik može primijetiti kako se radi o poremećaju ako se obrazac ponašanja pacijenta ponavlja te ako se pacijent žali na bolove i probleme dulje od šest mjeseci, a sve pretrage su pokazale kako je sve u redu s njegovim zdravljem. Postavljena dijagnoza može loše utjecati na pacijenta te on može tražiti i nekoliko drugih mišljenja i dodatnih pretraga dok ne shvati kako je uzrok problema psihičke prirode.

Kako se tretira somatizacijski poremećaj?

Ovaj poremećaj se tretira radom s pacijentom i poboljšanjem kvalitete života. Ne liječe se simptomi, već se pokušava smanjiti stres, ali i riješiti određene traume. Najviše može pomoći razgovor i terapija sa psihoterapeutom, posebno kognitivna bihevioralna terapija, ali i određeni lijekovi kao što su antidepresivi.

Zaključak

Dakle, somatizacijski poremećaj javlja se kada osoba određenim simptomima, koji nisu uzrok nikakve bolesti, pridaje previše pažnje i opisuje ih kao nepodnošljive te zbog njih ne može obavljati svakodnevne aktivnosti. Ovo može dovesti do anksioznosti, ali i depresije, a osoba često ne prihvaća rezultate pretraga koji pokazuju da je sve u redu. Ovaj se poremećaj tretira psihoterapijom te po potrebi antidepresivima ili drugim lijekovima, a cilj je osobi omogućiti normalan život.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar