Što će se dogoditi s tijelom ako potpuno prestanete jesti kruh?

Pixabay (Ilustracija)

Ako ga jedete u velikim količinama, unijet ćete dosta kalorija i vjerojatno dobiti neki kilogram viška.

Kruh vam može osigurati nutrijente kao što su vitamin B i željezo. Međutim, ako ga jedete u velikim količinama, unijet ćete dosta kalorija i vjerojatno dobiti neki kilogram viška, piše B92.

Evo koje tri promjene možete očekivati ako izbacite kruh iz prehrane:

1. Izgubit ćete kilograme uzrokovane nakupljanjem vode u organizmu

Kruh je prepun ugljikohidrata, a njihovo naglo izbacivanje primijetit će se na tijelu u vidu gubitka kilograma. Ali, nije riječ o instant mršavljenju već o gubitku vode koja se nakuplja u tijelu. Tijelo skladišti ugljikohidrate u obliku glikogena, mliječne kiseline koja sakuplja vodu. Svaki gram ugljikohidrata zadržan u tijelu, zadržava i veže tri do četiri puta više vode od svoje težine.

2. Nećete stalno biti gladni

Prerađeni ugljikohidrati, kakvih je prepun bijeli kruh, u vašem organizmu uzrokuju nagli porast i skok šećera u krvi koji potom vrlo brzo pada. Ove nagle promjene mozgu šalju nejasne signale koji povećavaju osjećaj gladi i žudnju za hranom zbog čega se debljamo.

Ali to ne znači da iz vaše prehrane morate u potpunosti izbaciti kruh, već da prazne kalorije i bijeli kruh zamijenite onim napravljenim od cijelih žitarica koje reguliraju i balansiraju šećer u krvi.

3. Energija će vam porasti, a probava se poboljšati

Za razliku od integralnog ili crnog, bijeli kruh ne sadrži vlakna koja su prijeko potrebna za normalan rad crijeva i probave. Takva hrana uzrokuje zatvor i probleme s probavom. Nakon što izbacite bijeli kruh iz menija i u svakodnevnu prehranu uvrstite cijele žitarice, probava započinje normalan i olakšan rad.

Isto tako, ugljikohidrati su hrana i gorivo za mozak. Ako je ona kvalitetna mozak radi normalno, bez smetnji, ali ako hrana za mozak nije zdrava, tijelo reagira negativno pa se pojavljuje osjećaj malaksalosti i umora, prenosi Poslovni dnevnik.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ