Što vam sve govori nalaz krvne slike i kako ga treba čitati?

Zdravlje 19. kol 202210:16 1 komentar
krvna grupa, transfuzija, darivanje krvi
Karolina Grabowska from Pexels / Ilustracija

Bilo koji zdravstveni problem treba rješavati sa stručnjakom i ne treba ništa raditi na svoju ruku. Ipak, mnogi vole svoje nalaze sami tumačiti, poput, primjerice nalaze nakon vađenja krvi. Zato portal Nova.rs prenosi savjete liječnika Ivana Đurića, koji je dao korisne smjernice, ali napomenuo da vam samo liječnik može pružiti cjelovitu sliku nakon što pogleda nalaze.

„Analiza krvi je samo dio slagalice koja se zove zdravlje. Za pravilno tumačenje laboratorija i analize krvi potrebne su godine iskustva”, napominje dr. Ivan Đurić i dodaje da uvijek na rezultatu imate granicu normalnih vrijednosti koji je referentan za taj laboratorij.

RBC – to su eritrociti, tj crvena krvna zrnca. Smanjen broj eritrocita govori o anemiji, uvećan broj se može naći kod povećanog broja stanica krvi, primjerice policitiemije.

HGB – hemoglobin, predstavlja protein krvi koji se nalazi u eritrocitima, a sadrži željezo i uloga mu je da prenosi kisik iz pluća do tkiva. Niže vrijednosti se mogu naći kod anemija, krvarenja i raznih drugih stanja, a povišene, recimo, kod policitemije.

HCT – hematokrit je udio eritrocita u ukupnoj zapremini pune krvi. Smanjene vrijednosti idu u prilog anemiji, a važno je reći da vrijednosti ispod 0,24 predstavljaju vrijednosti koje zahtijevaju nadoknadu krvi i hitno javljanje liječniku.

MCV – prosječna zapremina eritrocita ( tj. koliko su eritrociti veliki). Rezultati izvan normalnog opsega mogu biti znak anemije ili sindroma kroničnog umora, između ostalih medicinskih stanja.

MCH – predstavlja prosječnu količinu hemoglobina prisutnog u svakoj crvenoj krvnoj stanici.

MCHC – prosječna koncetracija hemoglobina po litri krvi.

RDW – predstavlja distribuciju crvenih krvnih zrnaca, zapravo postojanje više populacija eritrocitnih loza. Razine izvan normalnog opsega mogu ukazivati na stanja kao što su anemija, neuhranjenost i bolest jetre, npr. Povećane vrijednosti se, primjerice, mogu naći kod žena nakon menstrualnog ciklusa.

PLT – trombociti, stanice u obliku pločica koje imaju ulogu u zgrušavanju krvi. Smanjen broj ukazuje na mogućnost krvarenja, a povećan broj može ukazivati na infekciju, rak, anemiju.

MPV – prosječna zapremina trombocita.

Što je leukocitna formula kod analiza krvi?

WBC (leukociti) – to su bijela krvna zrnca, koja su zadužena za obranu organizma i njihov se ukupni broj kreće između 4,0-10,0x10na9/l. Njihov broj se povećava kod bakterijskih infekcija (upala pluća, upala grla), raznih drugih upalnih stanja, hematoloških bolesti… Broj opada kod poremećaja koštane srži, prenosi Nova.rs.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.