Stručnjak za anatomiju objasnio zašto ne treba sjediti prekriženih nogu

Lifestyle 24. ožu 202317:41 0 komentara

Sjedite li u ovom trenutku za radnim stolom? Umirite se na trenutak i obratite pozornost na način na koji sjedite.

Vjerojatno sjedite prekriženih nogu. Postoje dva načina na koje možemo prekrižiti noge dok sjedimo – u koljenu ili gležnju. I koliko god ta poza bila udobna, treba se zapitati je li ona dobra za naše zdravlje i držanje. Science Alert je proučio dokaze.

Za početak, istraživanja pokazuju da sjedenje prekriženih nogu može povećati iskrivljenost kukova pa jedan kuk može biti viši od drugog. Ova poza također mijenja brzinu kojom se krv kreće kroz žile u potkoljenicama, što povećava rizik od krvnih ugrušaka. Većina istraživanja pokazuje da je križanje nogu u koljenima gore od onog u gležnjevima. Sjedenje prekriženih nogu u koljenima može izazvati porast krvnog tlaka zbog taloženja krvi u venama, zbog čega srce mora jače raditi. To pak može povećati rizik od oštećenja krvnih žila.

Efekt na tijelo

Što češće i dulje sjedite s prekriženim nogama, vjerojatnije je da će doći do dugoročnih posljedica u dužini mišića i razmještaju kostiju u zdjelici. Zbog načina na koji je naš kostur povezan, križanje nogu može rezultirati i iskrivljenošću kralježnice i ramena.

Pozicija glave također može postati iskrivljena zbog promjena pozicije kostiju u vratu, budući da kralježnica mora kompenzirati kako bi vaš centar gravitacije ostao iznad zdjelice.

Ni vrat nije imun – jedna strana tijela bit će slabija od druge. Ista neravnoteža može postati vidljiva u mišićima zdjelice i donjeg dijela leđa kao rezultat lošeg držanja i pritisaka i stresa na tijelo izazvanih sjedenjem prekriženih nogu.

Sjedenje prekriženih nogu dulje vremena povećava vjerojatnost za razvoj skolioze (iskrivljenosti kralježnice) i drugih deformacija, a također može izazvati i bolno stanje koje pogađa vanjsku stranu boka i bedra.

Postoje i dokazi da sjedenje prekriženih nogu negativno utječe na proizvodnju sperme – temperatura testisa mora biti između 2 i 6 stupnjeva niža od standardne tjelesne temperature. Sjedenje podiže temperaturu testisa za 2 stupnja, a križanje nogu za još 3.5 stupnjeva. Studije navode da povećanje temperature testisa smanjuje i kvalitetu i broj spermija.

Naravno, valja napomenuti i da je zbog anatomije ženama mnogo lakše sjediti prekriženih nogu.

Noge i zglobovi

Ipak, istraživanja pokazuju da sjedenje prekriženih nogu može imati koristi za neke ljude. Malena studija iz 2016. pokazala je da sjedenje prekriženih nogu može pomoći ljudima kojima je jedna noga duža od druge, jer ova poza pomaže u prilagođavanju visine zdjelice, što poboljšava držanje.

Sjedenje s prekriženim nogama također smanjuje aktivnosti nekih mišića, pogotovo kosih trbušnih mišića, što može pomoći u relaksaciji i spriječiti pretjerano naprezanje.

Naravno, slavna meditacijska poza iz joge uključuje sjedenje na tlu s prekriženim nogama. Nema dovoljno podataka o tome je li i ova poza podjednako štetna kao i sjedenje prekriženih nogu na stolcu.

Za mnoge je joga nevjerojatno korisna, čak i ako imaju problema s koljenima i zglobovima.

Koji je zaključak? Možda je bolje da, ako možete, izbjegavate sjediti prekriženih nogu.

Ipak, glavni savjet je da ne sjedite predugo ni u kojoj pozi i da se redovito krećete.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!