Studija: Šest šalica kave dnevno ima negativan učinak na zdravlje mozga

Zdravlje 26. srp 202114:431 komentar
kava, šalica kave
Izvor: Pexels / Ilustracija

Većina nas voli popiti koju šalicu kave dnevno, no nova velika studija pokazala je da prekomjerna konzumacija kave može smanjiti volumen mozga te dugoročno može povećati rizik od razvoja bolesti kao što je demencija.

Studija je obuhvatila 17.702 osobe između 37 i 73 godine, a istraživači su kod ispitanika proučavali niz stvari, uključujući i neke životne navike, kao što je konzumacija kave.

Rezultati studije sugeriraju da su osobe koje su dnevno pile šest ili više šalica kave imale 53 posto veće šanse od razvoja demencije nego li osobe koje su pile jednu ili dvije šalice kave dnevno.

VEZANA VIJEST

“Kava je jedan od najpopularnijih napitaka na svijetu. Ipak, budući da je globalna potrošnja veća od devet milijardi kilograma godišnje, presudno je da razumijemo sve moguće zdravstvene implikacije”, kazala je epidemiologinja Kitty Pham sa Sveučilišta u Južnoj Australiji.

“Ovo je najopsežnije istraživanje veza između kave, volumena mozga, rizika od demencije i rizika od moždanog udara”, dodala je.

Više od šest šalica kave dnevno može se negativno odraziti na mozak

“Uzimajući u obzir sve moguće permutacije, otkrili smo da je veća konzumacija kave značajno povezana sa smanjenim volumenom mozga – u osnovi, ispijanje više od šest šalica kave dnevno može vas dovesti u rizik od razvoja moždanih bolesti poput demencije i moždanog udara”, kaže Pham.

VEZANA VIJEST

Epidemiologinja Elina Hyppönen sa Sveučilišta u Južnoj Australiji navodi da je prosječna dnevna konzumacija kave između jedne i dvije šalice kave standardne veličine, prenosi Science alert. Ona navodi da par šalica kave dnevno općenito ne bi trebalo predstavljati problem.

“No, ako primijetite da ste počeli piti šest ili više šalica kave dnevno, trebali biste razmisliti o tome je li vam dodatna šalica kave doista potrebna”, ističe Hyppönen.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar