Svakodnevne navike kojima si skraćujete život

Zdravlje 04. kol 202114:45 0 komentara
ljenčarenje, odmor, čips, kauč
Shutterstock

Neke navike rade nepovratnu štetu organizmu, a kako još uvijek nisu izmislili sat kojim vraćamo vrijeme, one vam sigurno skraćuju život.

Prema nekim istraživanjima očekivani životni vijek se u Americi skratio za godinu i pol 2020., uglavnom pod utjecajem pandemije. No, statistiku ne treba uzimati kao dokaz da nemate svoj život u vlastitim rukama.

Studija objavljena u časopisu BMJ Open prošle godine pokazala je da postoje četiri svakodnevne navike i faktora koje izrazito utječu na životni vijek. Ne brinite, nije ih teško izbjeći, a evo i koje su…

Pušenje

Finski su znanstvenici prikupljali zdravstvene podatke o muškarcima i ženama u dobi između 25 i 74 godine u razdoblju od 1987. do 2007., a analizirali su ih još sedam godina.

Otkrili su da najveći utjecaj na skraćenje životnog vijeka kod 30-godišnjih muškaraca imaju cigarete koje skraćuju život za 6,6 godina. Kod 30-godišnjih žena pušenje je u prosjeku skratilo život za 5,5 godina.

Dijabetes tip 2

Istraživanje je otkrilo da dijabetes tip 2 skraćuje životni vijek kod muškaraca za 6 i pol godina, a kod žena za 5,3 godina.

Ova bolest poećava rizik od srčanih bolesti i srčanog udara. Fizička neaktivnost, pretilost i slaba prehrana bogata šećerom i procesuiranom hranom najveći su rizik za dobivanje dijabetesa.

Jaki stres

Izrazito stresne situacije kod muškaraca skraćuju život za 2,8 godina, a kod žena za 2,3 godine. Stres izaziva imunološki odgovor u tijelu koji povećava rizik od srčanih bolesti i tumora. Također, otkriveno je da stres uzrokuje gubitak pamćenja i kod mlađih od 50 godina.

Premalo vježbe

Fizička neaktivnost skraćuje život u prosjeku 2,4 godine kod muškaraca. Povećana aktivnost doprinosi reguliranju težine, krvnog tlaka i razine kolesterola, a sve je to povezano s rizicima od ranije smrti.

Dobre vijesti

Znanstvenici su također otkrili da osim vježbanja još nekoliko zdravih navika mogu produžiti život, a to se posebno odnosi na prehranu bogatu voćem i povrćem. Redovna konzumacija voća povezana je s povećanje životnog vijeka od 1,4 godine, piše EatThis.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!