Svakodnevno konzumiranje omiljene grickalice smanjuje rizik od depresije

Zdravlje 15. kol 202306:59 0 komentara
Unsplash

Svakodnevno konzumiranje kikirikija moglo bi smanjiti rizik od depresije za 17 posto, pokazuje nova studija.

Antioksidansi u omiljenom zalogaju uz pivo štite vaš mozak, objavili su španjolski istraživači.

“Naša otkrića ističu još jednu korist od konzumiranja orašastih plodova. To je razlog više da ljudi konzumiraju ove orašaste plodove”, kazuje Bruno Bizzozero-Peroni sa Sveučilišta Castilla-La Mancha u Španjolskoj.

Prijašnje studije pokazale su da prehrana može imati veliki utjecaj na depresiju, a blagotvornima se pokazala hrana bogata antioksidansima, poput bobičastog voća.

Najnovija studija, objavljena u časopisu Elsevier Clinical Nutrition, proučavala je kako konzumacija orašastih plodova utječe na šanse ljudi da razviju ovo stanje.

Istraživači su pregledali podatke od 13.504 Britanca u prosjeku starih 57 godina i pratili jesu li im dijagnosticirana depresija ili su uzimali antidepresive. Upitani su o njihovoj prehrani između 2007. i 2012. i praćeni oko pet godina.

Orašasti plodovi koje su jeli uključivali su neslane, slane i pržene bademe, indijske oraščiće, pistacije, kao i kikiriki. Ljudi koji su svaki dan jeli šaku orašastih plodova, oko 30 grama, imali su manju vjerojatnost da će patiti od depresije od onih koji nisu jeli ništa.

Bicozero-Peroni je rekla da protuupalni i antioksidativni učinci povezani s nutritivnim sastavom orašastih plodova mogu igrati važnu ulogu u smanjenju rizika od depresije, prenosi Klix.ba.

“Nadalje, orašasti plodovi su bogati aminokiselinama, uključujući arginin, glutamin, serin i triptofan, a niže razine tih aminokiselina povezuju se s depresijom”, objasnio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!