Sve dobre i loše strane kikirikija i što se događa u tijelu kada ga jedete

Zdravlje 13. lis 202112:14
Izvor: Adam Gault / Caia Image / Profimedia

Ako volite grickati kikiriki važno je da ste svjesni potencijalnih rizika, ali i blagodati.

Kikiriki je najpopularniji orašasti plod na svijetu, no je li jednako zdrav kao i drugi oraščići? U nastavku donosimo moguće negativne posljedice jedenja kikirikija, ali i jednu veliku korist.

Mogu utjecati na zdravlje jetre

Kikiriki možda je ukusan, ali može biti i otrovan. Naime često se uz njega nalazi i otrovna gljivica aflatoksin koja najviše obitava u vlažnim, suptropskim i tropskim klimama. Aflatoksin može jako štetiti zdravlju, može uzrokovati dugoročnu supresiju imunosnog sustava, bolesti bubrega i rak jetre.

Sadrže antinutrijente

Kikiriki prirodno sadrži fitičnu kiselinu, koja se može naći i u drugim leguminozama, odnosno, mahunarkama, orasima, sjemenkama i uljima. Nažalost ta kiselina u našem tijelu se ponaša kao antinutrijent, što znači da može inhibirati sposobnost organizma da apsorbira nutrijente poput cinka, željeza, kalcija, mangana i magnezija.

Možete unijeti previše soli u organizam

Kikiriki ne sadrži prirodno puno soli, ali mu se puno soli dodaje kod pakiranja. Količina soli u preporučenoj količini možda se ne čini odmah velika, no tko se drži preporučene količine? Lako se zanijeti, pojesti cijelu vrećicu i unijeti puno više soli nego što smo planirali.

To možete spriječiti tako da kupujete kikiriki u ljusci ili, ako već kupujete onaj prženi, da kupujete onaj na kojem stoji da ima smanjeni udio soli.

Možete dobiti porciju vitamina

Iako ima neke potencijalno negativne efekte, kikiriki ipak može biti zdrava grickalica. Naime, kikiriki je bogat nezasićenim mastima, vlaknima, vitaminom E, folatom i kalijem. Također, sadrži cink i magnezij, ali fitična kiselina može ograničiti koliko toga tijelo dobije.

Jedno istraživanje sugerira i da, zbog svih vitamina i nutrijenata u kirkirikiju, oni koji ga redovito konzumiraju imaju manji rizik od srčanih bolesti, piše Eat this.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar