Tri razloga zašto je svakodnevna jutarnja šetnja dobra za vaše zdravlje

Lifestyle 10. kol 202207:18 0 komentara
Pexels

Za mnoge odlazak u šetnju ujutro može biti način za jačanje raspoloženja. Na stranu medicinske činjenice, samo razmislite o tome: kad izađete van, bit ćete izloženi suncu, a ta mala doza vitamina D pomoći će vam da se odmah osjećate budnije. To je također vrijeme kada možete pustiti sve što vas stresira i usredotočiti se na ono što ćete postići taj dan.

Ali hodanje nije dobro samo za vaš um, već i za vaše tijelo. Gotovo svatko na bilo kojoj razini fizičke vještine ili dobi može to učiniti bez treninga ili prethodnog iskustva. Budući da je tijelu lako, mnogi se ljudi osjećaju kao da uopće ne vježbaju kada prošetaju, ali istina je upravo suprotno.

VEZANE VIJESTI

Prema klinici Mayo, hodanje može pomoći vašem srcu da ostane zdravo sprječavajući stanja poput srčanih bolesti i moždanog udara. Osim toga, može čak pomoći određenim pojedincima da smršave.

Jutarnje šetnje mogu poboljšati kardiovaskularno zdravlje i cirkulaciju

“Sat vremena prije nego što se probudite, vaše se tijelo počinje pripremati za taj dan”, kaže dr. Manuel Flores.

“Vaš krvni tlak počinje rasti kao i vaš puls, a vaše endokrine žlijezde počinju izlučivati veće količine hormona kako bi vaše tijelo pripremilo, uključujući hormon štitnjače (koji se naziva i tiroksin). Hodajući svako jutro smanjujete povećanje krvnog tlaka, čime poboljšavate svoje kardiovaskularno zdravlje”, kaže dr. Flores.

Hodanje može poboljšati sposobnost tijela da koristi kisik i diše

Jutarnja šetnja može biti dobra i za vaša pluća. “Sve dok imate odobrenje liječnika, jutarnje šetnje od velike su koristi za osobe s plućnom bolešću, poput kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB)”, kaže Sheri Tooley, predsjednica i izvršna direktorica Američkog udruženja za respiratornu njegu.

“Hodanje je aktivnost koja može poboljšati sposobnost tijela da koristi kisik”, dodaje ona. Zapravo, prema studiji iz 2016. objavljenoj u časopisu Journal of COPD Foundation, “pacijenti koji su hodali najmanje 60 minuta dnevno smanjili su stopu ponovne hospitalizacije za 50 posto”.

Hodanje pozitivno utječe na vaše dugoročno zdravlje

Dr. Flores preporučuje hodanje najmanje 150 minuta tjedno, a Tooley se slaže, sugerirajući 30 minuta dnevno. “Svakodnevne šetnje pomažu spriječiti ili upravljati raznim zdravstvenim stanjima, poboljšati kardiovaskularnu kondiciju, poboljšati raspoloženje, smanjiti stres i još mnogo toga, uključujući poboljšanje metabolizma”, kaže Tooley. “Sve ove prednosti mogu podržati i vaše zdravlje dišnog sustava, piše Yahoo news.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.