Tri su najvažnija minerala za rad štitnjače, a ovo su namirnice koje ih sadrže

Zdravlje 26. ožu 202419:34 0 komentara
Pixabay

Za optimalan rad štitnjače važni su cink, selen i jod. Jod je mineral koji je potreban za proizvodnju svih hormona štitnjače.

Jod je neophodan i nezamjenjiv za rad štitnjače, a možemo ga pronaći u kuhinjskoj soli, plodovima mora i algama.

Osim joda, važan za rad štitnjače je i mineral selen. Selen je ključan za rad enzima koji uzima hormon T4 i pretvara u aktivni oblik T3.

Osobe koje imaju manjak selena u organizmu mogu osjećati simptome hipotireoze odnosno posljedice smanjenog rada štitnjače unatoč tome što su vrijednosti hormona T3 i T4 unutar normalnog raspona.

Najbolji izvori selena su brazilski oraščići, a selen se može pronaći i u kvascu, cjelovitim žitaricama i plodovima mora.

Samo jedan brazilski oraščić može zadovoljiti više od 100 posto preporučenog dnevnog unosa za selen. Na popisu minerala korisnih za rad štitnjače nalazi se i cink.

Cink je važan za pravilan rad hormona štitnjače, a posebno je koristan unutar samih stanica gdje hormoni štitnjače ispoljavaju svoju aktivnost.

Namirnice bogate cinkom su: sjemenke bundeve meso plodovi mora. Manjak cinka u organizmu može se javiti kod pušača, dijabetičara, trudnica, a povećane potrebe za ovim mineralom imaju i sportaši.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!