Volite crveno meso? Evo što se događa vašemu tijelu ako ga često jedete

Cooking 30. kol 202306:46
Shutterstock

Crveno meso, poput govedine, svinjetine, janjetine i divljači, sadrži važne hranjive tvari poput proteina, željeza i vitamina B12. Međutim, prekomjerna konzumacija ovog mesa može imati različite učinke na vaše zdravlje.

Na primjer, crveno meso može pridonijeti povećanju razine kolesterola, povećati rizik od dijabetesa tipa 2 te čak povećati vjerojatnost obolijevanja od raka debelog crijeva. S druge strane, crveno meso je bogato proteinima i hranjivim tvarima poput vitamina B12 i željeza, što može pomoći u održavanju energije i osjećaju sitosti.

Evo koje su prednosti i mane crvenoga mesa:

Visok udio proteina

Meso poput govedine i divljači sadrži visok udio proteina. Na primjer, porcija divljači od 85 grama ima 26 grama proteina, dok 113 grama mljevene govedine sadrži 23 grama. Budući da je dnevna preporučena količina proteina 50 grama, konzumacija ovih vrsta mesa svakodnevno može vas dovesti bliže vašim ciljevima.

Povećava razinu kolesterola

Kolesterol, kako LDL (loši) tako i HDL (dobri), važan je pokazatelj zdravlja srca i krvnih žila. Prekomjerni unos crvenog mesa, osobito obrađenog, može povećati razinu LDL kolesterola. Istraživanja su pokazala da svakodnevna konzumacija ovih vrsta mesa može povećati rizik od srčanih bolesti i moždanog udara, piše Eat This.

Povećava rizik od dijabetesa tipa 2

Iako se čini da je rizik od dijabetesa tipa 2 povezan samo s unosom ugljikohidrata, proteini poput crvenog mesa također mogu utjecati na razvoj ovog oblika dijabetesa. Istraživanja su sugerirala da konzumacija crvenog mesa može povećati upalu, tjelesnu težinu i visceralnu masnoću – faktore koji pridonose razvoju dijabetesa.

Održava energiju

Crveno meso, osim proteina, bogato je i vitaminom B12 i željezom, što je važno za održavanje energije i vitalnosti. Nedostatak ovih hranjivih tvari može uzrokovati umor i slabost.

Povećava rizik od raka debelog crijeva

Svakodnevna konzumacija crvenog mesa može povećati rizik od obolijevanja od raka debelog crijeva. Budući da neka istraživanja ukazuju na vezu između konzumacije crvenog mesa i povećanog rizika od raka, posebno obrađenog mesa, važno je unositi ovo meso umjereno.

Daje osjećaj sitosti

Protein je vrlo zasitan, pa konzumacija crvenog mesa svakodnevno može pridonijeti osjećaju sitosti.

Kombinacija crvenog mesa s drugim zasitnim nutrijentima poput složenih ugljikohidrata i zdravih masnoća (kao što je sparivanje janjetine s kvinojom ili kuhanje svinjetine u maslinovom ulju) moglo bi dodatno otežati održavanje težine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.