Živite zdravo: 10 stvari koje odmah može učiniti za sebe

Zdravlje 07. tra 202113:00 0 komentara
hrana, jabuka, prehrana, zdrava hrana, jesti, djevojka jede
Foto: Pixabay (ilustracija)

Ovih 10 pravila pomoći će vam da živite zdravo, sretno i dugo, a svatko ih se može pridržavati.

1. Ne pušite

I jedna cigareta je previše. Pušenje je najgora stvar koju možete učiniti svome zdravlju. Pušenje je jedan od najvećih uzročnika smrti u svijetu, a opet uzročnik smrti koji se najlakše može spriječiti, piše Zadovoljna.hr.

2. Ne sunčajte se u solariju

Kod ljudi koji se sunčaju u solariju, postoji dva i pol puta veći rizik oboljenja od malignog raka kože. Osim toga, solarij pospješuje brže starenje kože i pojavu bora. Kada se sunčate pod prirodnim suncem, uvijek kožu namažite sredstvom sa zaštitnim faktorom.

3. Jedite čokoladu – umjereno

Možete jesti što god želite, ali pod uvjetom da jedete umjereno. Čokolada ili sladoled bit će vam puno ukusniji jedete li ih jednom tjedno (npr. kao nagradu nakon cijelog tjedna zdrave prehrane), nego kada ih jedete svaki dan.

4. Kontrolirajte kolesterol i šećer u krvi

Uvijek budite upoznati s osnovnim brojkama bitnima za zdravlje. To znači da redovito kontrolirate razinu kolesterola i šećera u krvi. Ako vodite računa o tim brojkama, lakše ćete znati u kakvom vam je stanju organizam i morate li uvesti neke promjene što se tiče prehrane i fizičke aktivnosti.

5. Redovito se krećite

Stručnjaci preporučaju po 30 minuta tjelovježbe 5 dana u tjednu. To ne znači da svaki put morate odraditi intenzivan trening, i šetnja bržim korakom pozitivno će utjecati na vaše fizičko i psihičko zdravlje, prvenstveno na zdravlje srca.

6. Upoznajte povijest bolesti u svojoj obitelji

Vodite računa o bolestima koje su postojale u vašoj obitelji, prvenstveno o ozbiljnim bolestima kao što su bolesti srca, rak, moždani udar, dijabetes i slične bolesti. Poznavanje obiteljske povijesti bolesti pomoći će vam da obratite pažnju na određene moguće zdravstvene rizike.

7. Pijte zeleni čaj

Zeleni čaj bogat je antioskidansima, tvarima bitnima za zdravlje čitavog organizma, a pomaže i kod mršavljenja. Svaki dan nagradite svoj organizam s jednom ili dvije šalice zelenog čaja.

8. Izbjegavajte gazirano

Ako se nikako ne možete riješiti potrebe za gaziranim, uzmite dijetno gazirano piće. Regularni gazirani napici krcati su kalorijama i šećerom zbog čega i debljaju, a osjećaj da vam utaže žeđ samo je privremen. Što više gaziranog pijete, to ćete više imati potrebu za još.

9. Redovito se kontrolirajte kod liječnika

Godišnji papa test i pregledi grudi vrlo su važni za žene svih dobi. “U današnje vrijeme nijedna žena ne bi smjela umrijeti od raka jajnika jer redovitim pregledima rak se može prevenirati, odnosno izliječiti. Ženama se preporuča da jednom mjesečno obavljaju samopregled grudi i to najbolje dva, tri dana nakon završetka menstruacije te da poslije 40. godine jednom godišnje naprave pregled mamogramom”, kažu liječnici.

10. Izbjegavajte bijele ugljikohidrate

Što je vaš tanjur šareniji, to bolje. Hrana zelene, crvene, žute boje uvijek je dobrodošla, a ugljikohidrate ne morate u potpunosti izbaciti. Samo izaberite zdraviju varijantu pa bijelu rižu, bijeli kruh i bijelu tjesteninu, koji nemaju gotovo nikakvu hranjivu vrijednost, zamijenite onima od cjelovitog zrnja i ugljikohidratima koji ne debljaju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.