Znakovi upozorenja koji mogu ukazivati na probleme sa štitinom žlijezdom

Zdravlje 18. svi 202407:06 0 komentara
Pexels

Bolest štitnjače događa se kada vaša štitnjača ne proizvodi odgovarajuću razinu hormona i može uzrokovati simptome kao što su umor, bolovi u mišićima i depresija, upozorio je stručnjak

Štitnjača, odgovorna za proizvodnju hormona koji reguliraju vitalne tjelesne funkcije, može uzrokovati bolest štitnjače ako postoji višak ili manjak tih hormona.

To može dovesti do simptoma kao što su bolovi u mišićima, umor i oscilacije u težini. Hipertireoza se odnosi na stanje u kojem žlijezda proizvodi previše hormona, dok je hipotireoza stanje kada postoji nedostatak, piše Mirror.

Starije osobe koje pate od slabog rada štitnjače mogu imati povećani rizik od gubitka pamćenja, dok djeca mogu doživjeti sporiji razvoj.

Pretjerano aktivna štitnjača također se može manifestirati oticanjem na vratu. Ova oteklina je obično bezbolna, ali može izazvati kašalj, poteškoće u govoru i hripanje pri disanju.

Bolesti štitnjače mogu pogoditi bilo koga, ali prema NHS-u, češća je kod žena nego kod muškaraca i obično se javlja u dobi između 20 i 40 godina. Genetika također igra veliku ulogu.

Ako vaša obitelj također ima povijest bolesti poput anemije ili lupusa, možda ste izloženi većem riziku od bolesti štitnjače.

Ako patite od autoimunog poremećaja (kao što je dijabetes tipa 1), vjerojatno ćete razviti dodatnu autoimunu poremećaj poput bolesti štitnjače.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!