Znanstvenici vjeruju da su otkrili kako odumiru moždane stanice kod oboljelih od Alzheimerove bolesti

Pixabay (Ilustracija)

Otkriće se opisuje kao uzbudljivo, a pruža nove ideje za liječenje ove bolesti.

Već desetljećima je ova misterija izazivala debate u znanstvenim krugovima, piše BBC, no tim je abnormalne proteine koji se nakupljaju u mozgu uspio dovesti u vezu s “nekroptozom”, odnosno nekom vrstom staničnog “suicida.”

Dugoočekivani tragovi

Do simptoma Alzheimerove bolesti, uključujući gubitak pamćenja, dovodi gubitak moždanih stanica, odnosno neurona.

U mozgovima oboljelih od ove bolesti može se primijetiti gomilanje abnormalnih proteina imena amiloidi i tau.

Znanstvenici dosad nisu uspjeli povezati ove ključne značajke bolesti.

Upravo to su znanstvenici s britanskog Instituta za istraživanje demencije i belgijskog sveučilišta KU Leuven istražili i vjeruju da su uspjeli pronaći poveznice.

Oni kažu da se abnormalni amiloidi počinju taložiti u prostorima između neurona, izazivajući tako upalu mozga na što neuroni loše reagiraju. Ta upala počinje mijenjati njihovu unutrašnju kemiju.

Potom se pojavljuju nakupine proteina tau, nakon čega moždane stanice počinju proizvoditi molekulu naziva MEG3 koja izaziva smrt nekroptozom. Nekroptoza je jedna od metoda pomoću kojih naša tijela u normalnim okolnostima “čiste” neželjene stanice koje se onda zamjenjuju novima.

Moždane stanice su preživjele kada je tim uspio blokirati molekulu MEG3

“Ovo je vrlo važno i zanimljivo otkriće,” rekao je istraživač profesor Bart De Strooper s britanskog Instituta za istraživanje demencije. “Po prvi put ikad, dobili smo ideju kako i zašto neuroni odumiru kod Alzheimerove bolesti. Već 30-40 godina o tome se mnogo nagađa, no nitko nije uspio identificirati točne mehanizme.”

“Ovo zbilja pruža snažne dokaze da se radi o ovom konkretnom slijedu,” dodao je.

Odgovore su dobili eksperimentima u kojima su ljudske moždane stanice presađene u mozgove genetski modificiranih miševa. Životinje su “programirane” da proizvode velike količine abnormalnih amiloida.

Nedavni uspjesi u razvoju lijekova koji uklanjaju amiloid iz mozga doveli su do prvih terapija za usporavanje uništenja moždanih stanica.

Profesor De Strooper rekao je da otkriće kako blokiranje molekule MEG3 može odgoditi smrt moždanih stanica može dovesti do “razvoja čitavog niza novih lijekova.”

Biti će potrebne godine istraživanja

Profesorica Tara Spires-Jones sa sveučilišta u Edinburghu, predsjednica britanske Udruge neuroznanstvenika, za BBC kaže kako je ovo “cool rad.”

Dodaje da rad “govori o jednoj od temeljnih rupa u istraživanju Alzheimera. Ovi rezultati su fascinantni i bit će vrlo važni za čitavu disciplinu.”

Ipak, ona naglašava kako je “potrebno mnogo dodatnih koraka” prije nego se dobiju točne informacije o tome može li se ovo otkriće iskoristiti u efikasnom liječenju Alzheimera.

Dr. Susan Kohlhaas, iz britanske udruge za istraživanje Alzheimera, slaže se kako su otkrića uzbudljiva, no da je još uvijek riječ o ranoj fazi.

“Ovo otkriće je važno jer nam objašnjava nove mehanizme stanične smrti u Alzheimera koje ranije nismo shvaćali. Mogli bismo dobiti temelje za nove terapije za usporavanje, a možda čak i potpuno zaustavljanje ove bolesti u budućnosti,” rekla je ona.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.