Temperature oko Sjevernog pola došle blizu točke otapanja

Znanost 22. pro 201614:17 > 14:21
Izvor: Pixabay

Temperature oko Sjevernog pola došle su blizu točke otapanja u četvrtak kada je fronta toplog zraka došla u regiju Arktika koja je obično duboko smrznuta u ovo doba godine, rekli su znanstvenici.

Temperatura zraka na Sjevernom polu iznosila je oko minus 4 stupnja Celzija oko podneva i padao je slabi snijeg, izvijestio je Norveški meteorološki institut.

Uobičajena prosječna temperatura na Sjevernom polu u ovo doba godine je minus 30.

Procjenjuje se da će ova godina na odlasku biti zabilježena kao dosad najtoplija i to zbog emisija plinova s učinkom staklenika i El Nina na Pacifiku.

“Između Grenlanda i Spitsbergena je nizak tlak i vrlo snažna zračna struja” koja tjera topli zrak na sjever, rekla je Justyna Wodziczko iz Norveškog meteorološkog instituta.

Takvi skokovi temperature na Arktiku “sve su češći jer se stanjuje morski ledeni pokrivač – voda ispod njega je toplija”, izjavio je Jesper Eriksen iz Danskog meteorološkog instituta.

Arktički morski ledeni pokrivač rekordno je nizak za ovo doba godine, pokazala su mjerenja američkog Nacionalnog centra za podatke o snijegu i ledu 20. prosinca.

Arktička regija zagrijava se dvostruko više u odnosu na globalni prosjek.

Međutim, očekuje se da će temepratura pasti idućih dana. Prošle godine krajem prosinca također je temperatura nakratko porasla i to se obično događa jednom ili dvaput u desetljeću. Prvi takav skok temperature zabilježen je 1959. godine, pokazala je studija koju je u časopisu Scientific Reports objavio G.W.K. Moore sa Sveučilišta u Torontu.

Moore je rekao kako očekuje se da će toga biti sve češće.

Emisije plinova s učinkom staklenika glavni su uzrok globalnog zatopljenja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.