Studija: Ovaj popularni lijek protiv bolova ponekad je neučinkovit

Zdravlje 25. lis 202109:09 > 10:30 0 komentara
tablete, analgetici, lijekovi, pilule, lijek protiv bolova, medicina
Pexels / Ilustracija

Acetaminofen, aspirin, ibuprofen i naproksen četiri su vrste lijekova koji se mogu kupiti bez recepta, a koji nam pomažu protiv bolova. Utvrđeno je da su neki lijekovi učinkovitiji u liječenju određenih vrsta bolova od drugih - neki su protiv glavobolje, neki protiv upala, neki protiv općih bolova.

Međutim, nedavna studija iz Australije pokazala je da je jedan od ovih popularnih lijekova protiv bolova ponekad zapravo neučinkovit.

Paracetamol je neučinkovit u liječenju određenih vrsta boli

Prema studiji objavljenoj u čaospisu Medical Journal of Australia, paracetamol (acetaminofen) je neučinkovit u liječenju određenih vrsta boli za koje se koristi.

Paracetamol (acetaminofen) je najčešće korišteni analgetik zbog niske cijene, ali i zbog toga jer se može kupiti bez recepta.

VEZANE VIJESTI

Istraživači su analizirali “učinkovitost i sigurnost paracetamola za ublažavanje boli u liječenju 44 stanja, u rasponu od stomatoloških bolova do glavobolja”.

Otkrili su da je ovaj lijek bio učinkovit u liječenju nekih od njih, dok je za druge bio učinkovit jednako kao i placebo – uključujući liječenje boli u donjem dijelu leđa.

“Iako se paracetamol široko koristi, njegova učinkovitost u ublažavanju boli potvrđena je za samo nekoliko stanja, a njegove su prednosti često skromne”, navodi se u studiji.

Kada ne pomaže?

Studija je otkrila da je acetaminophen učinkovit u liječenju bolova povezanih s osteoartritisom koljena i kuka, tenzijske glavobolje i boli u području zdjelice.

Nadalje, studija je otkrila da ovaj lijek nije učinkovit u liječenju bolova u donjem dijelu leđa, u liječenju upale grla tijekom prehlade te u liječenju migrena kod djece i adoloscenata.

Istraživači su naveli da su dokazi o učinkovitosti paracetamola za nekoliko stanja bili umjereni do jaki, ali se pokazalo da se nije učinkovit u liječenju drugih stanja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!