Pronađeni dokazi o devetom planetu u našem sustavu

Znanost 20. sij 201621:03 > 21:08
Izvor: REUTERS

Američki astronomi tvrde da imaju jake dokaze koji potvrđuju postojanje devetog planeta u našem Sunčevom sustavu, koji se nalazi daleko od patuljastog planeta Plutona.

Tim znanstvenika iz Caltecha (California Institute of Technology) ipak još uvijek nema direktne observacije kojima bi potvrdili postojanje planeta, već se njihova tvrdnja bazira na načinu kako se drugi daleki objekti kreću.

Ukoliko se njihova tvrdnja potvrdi točnom, novi planet imao bi deset puta veću masu od Zemlje, a orbita dvadeset puta udaljenija od orbite Neptuna koji se oko Sunca okreće na prosječnoj udaljenosti od 4,5 milijarda kilometara. U stvari, da bi se taj planet okrenuo oko Sunca treba mu između 10.000 i 20.000 godina

Astornomi iz Caltecha imaju nejasnu ideju gdje točno na nebu se taj planet nalazi te će njihov rad zasigurno “zapaliti” kampanju koja će ga pokušati pronaći.

“Na Zemlji zapravo postoji mnogo teleskopa koji bi ga mogli pronaći”, rekao je doktor Mike Brown te dodao kako se nada da će nakon njihove objave ljudi diljem svijeta krenuti u potragu za tim devetim planetom.

Ideja o tome da možda postoji takozvani Planet-X koji se kreće u dalekom dosegu našeg sustava spominje se već više od stotinu godina.

Ono što ovu, novu tvrdnju čini nešto zanimljivijom je njezin autor.

Doktor Mike Brown specijalizirao se u potražnji dalekih objekata te je njegovo otkriće 2.236 kilometara širokog Erisa u Kuiperovom pojasu 2005. upravo dovelo do “democije” Plutona kao planeta. Novootkriveni planet ne bi trebao imati taj problem je bi njegova masa mogla biti 5.000 puta veća od Plutonove.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.