U atmosferu uletio sa 19,7 km/s: Izračunali gdje je u Dalmaciji pao meteorit

Znanost 10. ožu 202118:23 > 19:52
Hrvatski astronomski savezHrvatska meteorska mrežaGlobal Meteor Network

Nešto iza ponoći u noći sa 22. na 23. veljače kamere Hrvatske meteorske mreže snimile su vrlo sjajan meteor koji je u Zemljinu atmosferu ušao brzinom od 19,7 kilometara u sekundi. U priopćenju se navodi gdje je tijelo udarilo u površinu planeta i mnoštvo detalja.

Priopćenje koje potpisuju Hrvatski astronomski savez, Hrvatska meteorska mreža, Global Meteor Network navodi da je meteor snimljen 23 sekunde poslije ponoći, da je bio vrlo sjajan, odnosno da je bolid bio tek nešto slabijeg sjaja od Mjeseca u prvoj četvrti:

“Kasnijom analizom snimaka s kamera, pokazalo se da je na područje Dalmacije pao meteorit. Prema prvim rezultatima koordinator meteorske mreže Damir Šegon je izvijestio da su snimke s četiri kamere (Zadar, Čiovo, Zvjedano selo Mosor i Humac kraj Jelse na otoku Hvaru) omogućile izračun putanje, iz kojeg je proizašlo da je tijelo veličine otprilike rukometne lopte u atmosferu Zemlje ušlo brzinom od oko 19,7 kilometara u sekundi, te da je svoj sjajni put započelo na visini od 84 kilometara.”

Brutalno usporavanje kroz atmosferu Zemlje

Dalje se opisuje da je svemirskoj stijeni trebalo četiri sekunde da dospije do visine od 26.000 metara iznad površine Zemlje, usporavajući pritom na nešto manje od 3 kilometra u sekundi.

Hrvatski astronomski savezHrvatska meteorska mrežaGlobal Meteor Network
Hrvatski astronomski savezHrvatska meteorska mrežaGlobal Meteor Network
Hrvatski astronomski savezHrvatska meteorska mrežaGlobal Meteor Network

“Preživjela masa procijenjena je na oko 25 grama, što uz tipičnu gustoću od 3300 kilograma po metru kubičnom, daje tijelo koje odgovara kugli promjera oko 25 milimetara (nešto poput veličine loptice za stolni tenis ili golf). Orbita tijela ukazuje na to da je tijelo porijeklom iz asteroidnog pojasa”, objašnjavaju astronomi u priopćenju.

U nastavku su podsjetili:

“Nebeska tijela meteoroidi koja prilikom sraza s atmosferom Zemlje vidimo kao svjetlosnu pojavu meteore ukoliko su dovoljno velike mase da ne izgore u potpunosti, padnu na površinu Zemlje i tada ih nazivamo meteoritima. Na Zemlju iz svemira svakodnevno padne više od 40 tona materijala iz svemira koji najčešće sagori u našoj atmosferi, a povremeno se dogodi da neki veći komad preživi i stigne do površine Zemlje kao što je to sada slučaj.”

Točnu lokaciju još ne žele otkriti

“Meteorit je pao u Dalmaciju na šire područje grada Šibenika, a preciznije podatke o mjestu pada za sada nećemo iznositi u javnosti kako ne bismo prouzročili ‘meteorsku groznicu’ i kako bismo eventualni nalaz zaštitili za potrebe znanosti. U potragu za meteoritom će uskoro krenuti organizirana skupina članova naših astronomskih društava”, objavili su.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar