Stižu nove prometne kamere koje snimaju prekršaje u krugu od 360 stupnjeva

Auto 10. lip 202207:07 > 08:15
Izvor: Pixabay/ilustracija

Nano kamera može registrirati prekršaje poput prolaska kroz crveno svjetlo ili nepoštivanje prometnih znakova.

Mnogi ljubitelji automobila upoznati su s lidarskom tehnologijom prvenstveno iz teme autonomne vožnje. To je oblik trodimenzionalnog laserskog skeniranja, a upravo je s lidarom francuska tvrtka Parifex razvila posebno moćan uređaj za mjerenje brzine, prenosi HAK Revija.

Za razliku od uobičajenih mjerača brzine, Nano može mjeriti u krugu od 360 stupnjeva te tako, između ostalog, pratiti i cijela raskrižja. Može pratiti nekoliko ‘meta’ u isto vrijeme, a mjeri i sigurnosni razmak između vozila.

Osim toga, Nano kamera može registrirati prekršaje poput prolaska kroz crveno svjetlo ili nepoštivanje prometnih znakova. Očekuje se da će nova kamera uskoro biti u fazi javnog testiranja u Francuskoj.

Sustav je neosjetljiv na različite spektre svjetlosti i može izdržati ekstremne vremenske uvjete.

Prema opisu proizvođača, uređaj ne samo da može dokumentirati prometne prekršaje, već i prikupljati opće prometne podatke – prepoznaje pješake, bicikliste, motocikliste i druga vozila, uključujući njihovu točnu veličinu i smjer kretanja, piše HAK.

Pokaže li se ovaj novi sustav kvalitetnim, policijske službe iz cijelog svijeta mogle bi stajati u redu na šalteru narudžbi u Parifexu.

Komentari

Vaš komentar