Traže 'uvoz' 3.000 građevinara, a na burzi ih je 21.000

Ekonomija 27. ruj 201614:28 > 14:47
Pixabay

Zbog gospodarske krize i pada obujma građevinskih radova za gotovo 50 posto, Hrvatska je ostala bez građevinskih radnika, posebno zidara, tesara, ličilaca, fasadera i drugih zanimanja. Traže "uvoz" 3.000 ljudi - iako je na burzi iz ovog sektora 21.000.

Prema analizi Hrvatske gospodarske komore, provedenoj među njezinim članicama iz građevinskog sektora, u posljednje je vrijeme odljev kvalificiranih radnika iz Hrvatske u inozemstvo još znakovitiji pa građevinskim tvrtkama nedostaje gotovo 1.200 zidara, oko 850 tesara, skoro pet stotina soboslikara/ličilaca, tristotinjak fasadera, ali i vodoinstalatera, armirača, keramičara, limara, izolatera, stolara – gotovo svih profila radnika u građevini. Iz HGK zato apeliraju na državu da za iduću godinu poveća kvote za uvoz radne snage, jer nedostaje ukupno oko tri tisuće građevinaraca.

U evidenciji i oni koji rade

Istovremeno, paradoksalno, na burzi rada su evidentirana 21.394 radnika u građevini, od čega preko 3.700 zidara, oko 800 armirača, tristotinjak fasadera i tako redom. Nezaposlenih iz ovog sektora je ukupno šest tisuća više nego što ih je bilo na početku krize, 2008. godine. Kako pojašnjavaju u HGK-u, na burzi je dosta onih koji su u evidenciji nezaposlenih već dugo, što znači da ima onih koji su “u godinama” i ne mogu više raditi teške fizičke poslove, ima bolesnih, zatim onih koji rade u inozemstvu no redovito se javljaju Zavodu za zapošljavanje pa u evidenciji ostaju, dok ima i onih koji u Hrvatskoj rade na crno i kalkuliraju da im se, jer dobivaju i naknadu za nezaposlene, više isplati tako nego li preuzimati ponudu za zapošljavanje, piše Novi list.

Unatoč redovnom oglašavanju i traženju radne snage preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, i sudjelovanja na sajmovima poslova, poslodavci nikako ne mogu nadomjestiti radnike koji su otišli, jer na tržištu rada u Hrvatskoj jednostavno nema dovoljnog broja takvih radnika – ističe potpredsjednica HGK-a za graditeljstvo, promet i veze Mirjana Čagalj.

Izgubljene 53 tisuće radnih mjesta

Na pitanje znači li ta potreba oporavak u domaćoj građevini, u HGK-u ističu kako je oporavak stabiliziran tek početkom ove godine, odnosno nema više pada, no kaskamo za drugim EU državama.

Od krize naovamo u hrvatskom je graditeljstvu izgubljeno više od 53 tisuće radnih mjesta, udio građevinarstva u BDP-u smanjen je s 8,5 na 4,4 posto, obujam građevinskih radova smanjen je za više od 46 posto, a vrijednost izvršenih radova za gotovo 50 posto. Broj završenih stanova manji je za 70 posto.

Prosječna neto plaća u graditeljstvu lani je iznosila 4.881 kunu, što je 14,5 posto manje od prosječne neto plaće u gospodarstvu. Ukupni broj zaposlenih u graditeljstvu bio je 86.740, odnosno 6,6 posto od ukupnog broja zaposlenih u Hrvatskoj.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.