Petrokemija ide u dokapitalizaciju od 450 milijuna kuna

Biznis 11. pro 201714:51 > 14:52
Izvor: Petrokemija

Dioničari Petrokemije na izvanrednoj skupštini u ponedjeljak donijeli su odluku o pokretanju procesa dokapitalizacije, u kojem se namjerava prikupiti 450 milijuna kuna.

Povećanje temeljnog kapitala provest će se izdavanjem 45 milijuna redovnih dionica, nominalne vrijednosti 10 kuna, uz korištenje prava iznimke od obaveza objavljivanja prospekta u vezi javne ponude i uz potpuno isključenje prava prvenstva postojećih dioničara pri upisu novih dionica tvrtke.

Predloženi minimalni iznos koji pojedini ulagatelj može uplatiti za upisane nove dionice iznosi 780 tisuća kuna, dok pritom ulagatelj ne može upisati manje od 78 tisuća novih dionica.

Time bi se temeljni kapital Petrokemije povećao s 42,9 milijuna kuna za najviše 450 milijuna kuna, na 492,9 milijuna.

Petrokemija je ranije izvijestila da je zaprimila obvezujuće ponude nekoliko zainteresiranih ponuđača za dokapitalizaciju, koje su dostavljene u Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) i Ministarstvo državne imovine na daljnji postupak.

Prema pisanju medija, 11 je zainteresiranih ponuđača za dokapitalizaciju kutinske tvrtke, pri čemu se spominju i austrijski Borealis, poljska grupa Azoty, hrvatske kompanije PPD te Ina, pakistanska grupacija Fatima, EBRD i nekoliko fondova.

Sredinom studenoga ministar državne imovine Goran Marić kazao je da će dokapitalizacija Petrokemije sigurno uspjeti i donijeti tom društvu najmanje 400 milijuna kuna novog kapitala.

“Nadam se i vjerujem da će taj proces biti uspješno okončan, jer je 10-ak institucionalnih ulagača iskazalo interes. Na kraju očekujemo četiri, pet institucionalnih ulagača s minimalno 400 milijuna kuna ulaganja u Petrokemiju”, rekao je Marić.

Petrokemija je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila ukupne prihode od 1,45 milijardi kuna, 0,9 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, dok je gubitak te kutinske kompanije dosegnuo 119,5 milijuna kuna. Usporedbe radi, lani u istom razdoblju gubitak je iznosio 29,7 milijuna kuna.