Dioničari Đ. Đaković grupe u lipnju o novoj dokapitalizaciji

Biznis 23. svi 201816:21 > 16:23
Izvor: (ilustracija)

Dioničari Đuro Đaković grupe na glavnoj bi skupštini, koja je sazvana za 29. lipnja, trebali odlučiti o dokapitalizaciji u iznosu od najviše 100 milijuna kuna, a to bi se povećanje temeljnog kapitala provelo uplatom u novcu, izdavanjem najmanje 1,75 milijuna do najviše 5 milijuna novih dionica.

“I dalje je nužno značajno poboljšati izvore financiranja prikupljanjem svježeg kapitala na tržištu u što kraćem roku kako ne bi došlo do odstupanja u budućim poslovnim planovima”, navodi Uprava slavonskobrodske kompanije u obrazloženju razloga za potpuno isključenje prava prvenstva postojećim dioničara pri upisu novih dionica.

Podsjeća se, naime, kako je skupština u rujnu prošle godine donijela odluku o dokapitalizaciji u iznosu od 250 milijuna kuna, ali taj postupak nije uspješno okončan budući da planirani iznos povećanja kapitala nije uplaćen od strane ulagatelja.

Sredinom rujna prošle godine Đuro Đaković grupa je bila izvijestila da je zaprimila obvezujuću ponudu tvrtke Crni čelik d.o.o., iza koje stoje inozemni investitori iz Kanade i Kuvajta, za dokapitalizaciju od 250 milijuna kuna te preuzimanje većinskog vlasničkog paketa u tvrtki. Međutim, Uprava Đakovića krajem listopada 2017. obustavila je postupak povećanja temeljnog kapitala, jer je u predviđenom roku za upis novih dionica upisano manje od 12,5 milijuna dionica pa nije postignut prag uspješnosti izdanja.

Prema danas objavljenom pozivu za glavnu skupštinu, predlaže se dokapitalizacija u znatno manjem iznosu odnosno do najviše sto milijuna kuna.

Povećanje temeljnog kapitala provelo bi se uplatom u novcu izdavanjem najmanje 1.750.000 do najviše 5.000.000 novih redovnih dionica na ime, pojedinačne nominalne vrijednosti od 20 kuna. Prag uspješnosti bio bi izdanje 1.750.000 novih dionica, što bi značilo povećanje temeljnog kapitala za 35 milijuna kuna.

Konačna cijena za koju će se izdati nove dionice ovisit o potražnji iskazanoj od strane ulagatelja te će biti određena na temelju pristiglih ponuda ulagatelja, a utvrdit će je i objaviti Uprava u roku dva radna dana nakon isteka razdoblja upisa.

“Uprava uvažavajući trenutak u kojem se društvo nalazi kroz predloženi postupak dokapitalizacije želi nastaviti pozitivne trendove rasta i povećanje konkurentnosti društva. Imajući u vidu samo i isključivo interes društva cilj dokapitalizacije je u što kraćem roku prikupiti novi svježi kapital kroz značajno kapitalno investiranje u društvo, uz što je moguće niže troškove za društvo”, navodi Uprava u obrazloženju razloga za isključenje prava prvenstva postojećih dioničara pri upisu novih dionica.

Međutim, svi postojeći dioničari moći će sudjelovati u dokapitalizaciji pod jednakim uvjetima kao i ostali ulagatelji.

Upis novih dionica vršiti će se u jednom krugu u kojem pravo upisa novih dionica imaju svi ulagatelji koji će za upisane vrijednosne papire uplatiti iznos od najmanje 800 tisuća kuna po ulagatelju, za svaku pojedinačnu ponudu.

Dioničari na glavnoj skupštini krajem lipnja uz ostalo trebaju donijeti i odluku da se prošlogodišnja dobit Đuro Đaković grupe u iznosu od 1,29 milijuna kuna raspodijeli u zadržanu dobit.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.