Kineski BDP u prvom kvartalu povećan 6,4 posto

Biznis 17. tra 201911:31 > 11:34
Pixabay (ilustracija)

Kinesko gospodarstvo u prvom je tromjesečju zadržalo stabilan tempo rasta unatoč slaboj globalnoj potražnji, američko-kineskom trgovinskom ratu i borbi s dugovima, pokazali su u srijedu podaci statističkog ureda.

Drugo gospodarstvo svijeta u prvom je tromjesečju tako poraslo za 6,4 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, što je za nijansu bolje od 6,3 posto koliko su u prosjeku predviđali analitičari.

Većina zemalja može samo sanjati o takvoj dinamici rasta koja u slučaju Kine upućuje na zaključak da se gospodarstvo stabiliziralo nakon usporavanja aktivnosti u svakom tromjesečju prošle godine.

Gospodarstvo je ostvarilo stabilan rast u kontekstu sve izraženijih pozitivnih čimbenika, snažnijih očekivanja tržišta i poboljšanog povjerenja, rekao je glasnogovornik kineskog statističkog ureda Mao Shengyong.

Vlada u Pekingu prošli je mjesec objavila niz mjera kojima planira poduprijeti posustalo gospodarstvo, uključujući znatnije smanjenje poreza, smanjenje naknada i financijsku podršku.

Premijer Li Keqiang u ožujku je objavio nižu projiciranu stopu rasta BDP-a u ovoj godini – u rasponu od šest do 6,5 posto, podsjeća AFP.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter| Facebook | Instagram.