Aleksić ekskluzivno za N1: Europski sud počeo odlučivati o hrvatskom švicarcu

Biznis 21. lis 202118:19 > 22. lis 2021 12:481 komentar
Izvor: N1

Goran Aleksić iz Udruge Franak gostovao je u Newsroomu gdje je komentirao aferu s leasing kućama, izjave guvernera HNB-a Borisa Vujčića, a donio je i ekskluzivu otkrivši da je Europski sud pokrenuo predmet u kojem će se odlučiti o konvertiranim kreditima.

Na pitanje smatra li da su banke spremne izaći u susret građanima, Goran Aleksić je rekao:

VEZANE VIJESTI

“Ne mogu vjerovati što regulatori pričaju, kako muljaju. Pogotovo kad guverner Vujčić kaže da ih treba sankcionirati. Guverner zna da su banke ugovarale upravo takve kamate u svim kreditima. Ovo što rade leasing kuće, oni su samo šegrti, mentori su uveli takav način poslovanja u RH i Vujčić dobro zna da mentori, koji su pod njegovom ingerencijom, rade i danas tako ako nisu potpisani aneksi ugovori. Svi ugovori potpisani prije 2013. sadrže nezakonite kamatne stope.”

Komentirajući odgovor o promjenjivoj kamatnoj stopi i ulozi HNB-a, Aleksić je objasnio:

“Informacija potrošačima stajala je na stranicama HNB-a do 2014. kad je došla pravomoćna kolektivna presuda što se tiče kamata. HNB objašnjava da je normalno da banke mijenjaju kamate svojim odlukama, dok je u presudi utvrđeno da je takva odluka ništetna. Regulatora smo upozoravali da je to suprotno zakonu. Regulator je trebao nakon presude učiniti nešto i natjerati banke da isplate novac koji duguju. Vujčić pred kamerama priča da treba sankcionirati, spriječiti, a ne čini ništa. Vujčić i njegova klika zaslužili su mjesto na optuženičkoj klupi zbog nečinjenja.”

Aleksić je potom u Newsroomu otkrio ekskluzivu, kako je rekao:

“Nekonvertirani krediti bez dvojbe dobijaju presudu u svoju korist. Nije riješeno pitanje ništetnosti ugovora, to treba riješiti Vrhovni sud.

Što se tiče konvertiranih kredita, ovo je ekskluziva, na sudu EU-a se vodi postupak. Tu se postavlja pitanje imaju li pravo ti ljudi na obeštećenje unatoč konverziji. Određeno je sudačko vijeće, nezavisni odvjetnik koji će utvrđivati mišljenja o predmetu, dakle stvar je pokrenuta i nadamo se da će u roku od nekoliko mjeseci to biti riješeno.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar