APN objavio poziv bankama za ponude za subvencionirane stambene kredite

Biznis 10. velj 202119:09 0 komentara
stan, zgrada, balkon
Unsplash/Ilustracija

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) u srijedu je objavila poziv kreditnim institucijama za prikupljanje ponuda za sklapanje ugovora o davanju subvencioniranih stambenih kredita.

Banke se na taj poziv mogu javiti u idućih osam dana, odnosno najkasnije do 18. veljače 2021. godine, do 16 sati, a ponude će javno biti otvorene dan kasnije, 19. veljače u 10 sati.

Tim povodom iz Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine pozivaju sve zainteresirane za prijavu na subvencije stambenih kredita pozivamo da što prije pripreme svu potrebnu dokumentaciju.

“Svi mladi koji žele riješiti svoje stambeno pitanje imat će novu priliku ostvariti to uz subvencionirane stambene kredite, jednu od demografskih mjera kojima Ministarstvo već četvrtu godinu za redom pomaže mladima da osiguraju svoj dom što je jedan od glavnih preduvjeta za planiranje budućnosti i ostanak u Hrvatskoj”, navodi Ministarstvo u priopćenju na svojim internet stranicama.

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat i predstavnici APN-a su početkom veljače održali inicijalni sastanak s predstavnicima banaka koje su dosad sudjelovale i pratile pozive za subvencioniranjem stambenih kredita, a nakon tog sastanka je najavljeno kako se u prvoj polovici ožujka može očekivati i objava javnog poziva za subvencionirane stambene kredite građanima, za što je ove godine planirano utrošiti 50 milijuna kuna.

Naime, danas je objavljen poziv kreditnim institucijama za prikupljanje ponuda za sklapanje ugovora o davanju subvencioniranih kredita i one to mogu učiniti u roku osam dana, nakon čega će se obraditi i s odabranim će se bankama zaključiti ugovor o poslovnoj suradnji. Nakon što ti ugovori budu zaključeni, na mrežnim stranicama Ministarstva i APN-a objavit će se popis odabranih banaka, a zatim slijedi objava oglasa za subvencioniranje stambenih kredita prema građanima. Od tog trenutka, građani će moći podnositi svoje zahtjeve bankama, koje će ih, pak, predavati APN-u (od datuma koji će biti određen u samom pozivu). Oglas će trajati sve do utroška osiguranih sredstava, odnosno do objave oglasa o prestanku, napominju iz Ministarstva.

Podsjećaju kako će se na poziv i ovaj put moći prijaviti svi građani mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Subvencioniranje kredita odobrava se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1500 eura po metru kvadratnom odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina. Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te se kreće od 30 do 51 posto iznosa rate kredita.

Iz Ministarstva ističu da su mladi tu mjeru prepoznali kao izuzetno važnju, što potkrepljuju i podatkom o 17.526 odobrenih zahtjeva za subvencioniranjem od početka provedbe te mjere 2017. godine pa zaključno s posljednja dva poziva u ožujku i rujnu 2020. godine.

Također ističu da u APN-u svakodnevno zaprimaju nove zahtjeve za dodatnim subvencioniranjem radi rođenja djeteta. Tako je od 2017. godine do danas rođeno ukupno oko 2.700 djece, čime se ujedno ostvarilo pravo tim korisnicima kredita za dodatnim subvencioniranjem od dvije godine po djetetu, navode iz Ministarstva.

Kao jedan od pozitivnih trendova tom razdoblju izdvajaju i smanjenje prosječne godišnje efektivne kamatne stope (EKS), koja je za subvencionirane stambene kredite u 2020. godini iznosila 2,28 posto, što je više od jednog postotnog boda manje u odnosu na 2017. godinu, kada je ta stopa iznosila 3,35 posto.

Inače, Hrvatski sabor je krajem prošle godine izmijenio Zakon o subvencioniranju stambenih kredita, a njima je do kraja 2023. godine produljen rok u kojem će APN objavljivati javne pozive za subvencije.

Izmjenama je regulirano i da će kandidati za te kredite morati imati prijavljeno prebivalište na adresi kupljene ili izgrađene nekretnine najmanje dvije godine nakon završetka subvencioniranja kredita. Također je regulirano i da će subvencije biti odbijene podnositeljima koji su ih već ranije dobili, te da uplaćena sredstva neće trebati vraćati ako se subvencionirani stan ili kuća prodaju radi kupnje većeg stana, kuće ili izgradnje kuće.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.