Barkod odlazi u prošlost, što to znači za kupce Lidla, Kauflanda…?

Ekonomija 10. svi 202315:48 0 komentara
trgovina, kupnja, dućan, kopovina, trgovačka kolica,
Unsplash / ilustracija

Trgovine mješovitom robom u Njemačkoj se suočavaju s velikim promjenama. Još jeden novitet u nizu se odnosi na sve kupce supermarketa i diskonta – riječ je o QR kodovima i crtičnim kodovima koji su poznati pod nazivom bar kod.

Svima je poznat, a pri kupnji u velikim trgovinama poput Kauflanda i Lidla rijetko tko ga je uspio izbjeći: tzv. bar kod (eng. barcode), skenira se na blagajnama i postoji već više od 75 godina.

Dvojica studenata izumila su sustav načinjen od crnih linija 1940-ih, a potom su 1949. prijavila patent. Kako se točno koristi bar kod tada nije bilo jasno, pišu njemački mediji. Ali nakon što je zaživio crtični kod, kupovina više nije bila ista.

Inovacija za kupce

Novost nije vidljiva na prvi pogled jer nije riječ o poskupljenju ili sniženju, već šifri na proizvodima.

Do sada su blagajnice prilikom kupnje koristile bar kod za skeniranje proizvoda. Sada, međutim, crtični kod nestaje s proizvoda što može biti prednosti za kupce, piše Fenix magazin.

Bar kod, koji je dosad skeniranjem otkrivao informacije o proizvodima, bit će zamijenjen takozvanim “2D bar kodom”.

QR kod kupcima poboljšava uvid u informacije o proizvodu

Mnogi su već upoznati s QR kodom, također poznatim kao 2D kod. Postoje čak i aplikacije za pametne telefone koje mogu čitati kodove i otkrivati ​​informacije ili otvarati poveznice na web stranice.

Uz QR kodove više informacija može biti pohranjeno ispod koda nego iza crtičnog koda zbog “složenog uzorka”, objašnjavaju njemački mediji.

Kupci također mogu skenirati QR kod kako bi dobili informacije o proizvodima. To kupovinu čini interaktivnijom i informativnijom.

Osim toga, također bi trebalo biti moguće postaviti različite jezike s QR kodovima: informacije sadržane u kodu prikazuju se na jeziku postavljenom na pametnom telefonu.

QR kodovi na proizvodima u Aldiju

Osobito pažljivi kupci već mogu otkriti QR kodove na nekim proizvodima u njemačkim trgovinama.

Diskont Aldi već koristi QR kodove uz bar kodove na mesnim proizvodima: To kupcima omogućuje da dobiju informacije o podrijetlu mesa, piše Fenix.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!