BDP: Snažan rast BDP-a u trećem tromjesečju diže prognoze za cijelu 2021.

Biznis 26. stu 202114:411 komentar
Dubravka Petric/PIXSELL, Ilustracija

Rast BDP-a u trećem tromjesečju za snažnih 15,8 posto potaknuo je analitičare RBA da svoju trenutnu prognozu ukupnog rasta za 2021. od 7 posto stave pod reviziju, iz HGK ističu da bi u ovoj i iduće dvije godine Hrvatska trebala biti među tri najbrže rastuće članice EU, dok iz HUP-a napominju da će na kraju 2021. BDP biti tek nešto iznad razine prije više od jednog desetljeća.

DZS je u petak objavio prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu porastao 15,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

To je drugi najveći skok gospodarstva, nakon rekordnog rasta od 16,5 posto u prethodnom kvartalu, što pokazuje da je gospodarstvo čvrsto na putu oporavka od koronakrize, tijekom koje je BDP pao četiri tromjesečja zaredom.

Tako snažan skok gospodarskih aktivnosti posljedica je, među ostalim, niske baze, budući da je u trećem tromjesečju prošle godine zbog provođenja epidemioloških mjera radi suzbijanja širenja covida-19 zabilježen pad BDP-a od oko 10 posto na godišnjoj razini.

Prema sezonski prilagođenim podacima, hrvatsko je gospodarstvo u trećem tromjesečju poraslo 15,5 posto na godišnjoj razini, dok je na kvartalnoj razini ojačalo za 2,7 posto.

Analitičari Raiffeisenbank Austira (RBA) navode da je godišnji rast BDP-a bio u skladu s njihovim očekivanjima te široko rasprostranjen, sa snažnim realnim rastom većine njegovih sastavnica BDP-a, pri čemu je najveći doprinos rastu došao s pozitivnim godišnjim promjenama kod osobne potrošnje i izvoza roba i usluga, dok je uvoz rastao značajno slabije.

Dvoznamenkasti godišnji rast izvoza roba od 13,1 posto te usluga za čak 71,6 posto podržan je turizmom, dok potrošnja kućanstava uz stopu rasta od 16 posto podršku nalazi i u pozitivnim trendovima na tržištu rada, navode iz RBA u svom osvrtu na podatke DZS-a. Investicije u bruto fiksni kapital su rasle i treće tromjesečje za redom, pri čemu je rast u trećem tromjesečju usporen na 7,6 posto godišnje. Jedina komponenta koja je zabilježila pad je državna potrošnja, za 4,5 posto, dodaju.

“Obzirom na značajno višu realnu stopu rasta BDP-a od naših očekivanja, čak i u slučaju blagog usporavanja gospodarstva u posljednjem tromjesečju, gospodarstvo bi moglo zabilježiti godišnju stopu rasta u ovoj godini i preko 9 posto. Stoga našu trenutnu prognozu stavljamo pod reviziju”, ističu iz RBA. Analitičari RBA trenutno prognoziraju da će u 2021. BDP porasti za 7 posto.

HGK: U tri kvartala rast BDP-a čak 10,7 posto

S obzirom na dobra ostvarenja u drugom i trećem kvartalu, na razini prva tri kvartala ostvaren je rast BDP-a od čak 10,7 posto u odnosu na prošlu godinu, ističu iz Hrvatske gospodarske komore u svom osvrtu na najnovije podatke DZS-a.

Realna vrijednost BDP-a pritom nije bila samo osjetno veća nego u prošloj godini, nego je premašila i njegovu vrijednost iz 2019. godine za približno 1,5 posto, čime se Hrvatska smjestila među uspješnije članice EU-a za koje su dostupni podaci, konstatiraju.

“Od ukupno 21 članice za koje je Eurostat objavio podatke za sva tri kvartala, tek je u njih deset BDP bio veći nego 2019. godine. Hrvatska se u odnosu na druge članice isticala i po samoj stopi rasta, odnosno u Hrvatskoj je ostvaren najviši rast među promatranim članicama. S obzirom da još nisu dostupni podaci za šest članica od kojih su neke imale visoke stope rasta za prvih šest mjeseci, Hrvatska će na kraju sigurno biti među pet najbrže rastućih članica EU-a”, navode iz HGK.

Za sada je vrlo dobar podatak za Hrvatsku da je rast za prva tri kvartala bio gotovo dva puta veći nego u idućoj Rumunjskoj te četiri puta veći nego na razini cijele EU, dodaju.

Svi ti podaci odgovaraju i zadnjim objavljenim procjenama Europske komisije prema kojima bi Hrvatska u ovoj i idućoj godini trebala biti među tri najbrže rastuće članice EU, a u 2023. godini u gornjoj polovini ljestvice, točnije 13, ističu

Ukupno bi, prema procjenama Europske komisije, Hrvatska po rastu BDP-a u ovoj i iduće dvije godine s prosječnim rastom od 5,7 posto trebala zauzimati treće mjesto među članicama, nakon Irske i Rumunjske te rasti dinamičnije od cijele Europske unije, što omogućava daljnje približavanje prosječnoj razini razvijenosti EU-a.

HUP: BDP na kraju 2021. tek nešto iznad razine prije više od desetljeća

Iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) su istaknuli kako je, kao što se očekivalo, na temelju dostupnih visokofrekventnih pokazatelja, prva procjena DZS-a potvrdila dvoznamenkastu stopu rasta realnog BDP-a u trećem tromjesečju ove godine u odnosu na isto razdoblje lani, no ocjenjuju da ćemo na kraju 2021. bit tek nešto iznad razine BDP-a ostvarene prije više od jednog desetljeća.

Napominju i da je Hrvatska prema većini ekonomskih pokazatelja i dalje, uz Bugarsku, na začelju EU-a.

“Kako bismo to promijenili, odnosno kako bismo ubrzali rast i dostigli razinu razvoja ostalih zemalja članica EU iz srednje i istočne Europe, bit će potrebno iskoristiti ovaj trenutak za stvaranje temelja za snažne i održive stope rasta u budućnosti”, ističu iz HUP-a.

Pristupanje europodručju i sredstva iz EU fondova, kako navode, “mogu dodatno pogurati stope rasta u nadolazećem razdoblju, ali isključivo uz pretpostavku provođenja reformi koje će omogućiti investicije i nova zapošljavanja”.

“To prvenstveno podrazumijeva reforme unutar javnog sustava koje uključuju reformu pravosuđa, javne uprave i zdravstvenog sustava, ali i daljnje porezno i parafiskalno rasterećenje, kao i reformu radnog zakonodavstva i sustava obrazovanja s ciljem poboljšanja kvalitete buduće radne snage i relevantnosti domaćeg tržišta rada”, kaže se u komentaru HUP-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar