Bivši ministar financija o povećanju cijena: “Ovo je ludnica”

Biznis 08. tra 202211:13 > 14:09
Izvor: Goran Kovacic/PIXSELL /ilustracija

Saborski zastupnik i bivši SDP-ov ministar financija Boris Lalovac u N1 Studiju uživo komentirao je rekonstrukciju Vlade. Osvrnuo se i na cijene namirnica i energenata te inflaciju, navodeći da nas očekuje izazovno razdoblje.

“Vrlo zanimljivo, početi aktualcem, a sa starom vladom. Malo je smiješno da ministri koji idu za koji dan odgovaraju na pitanja građana, a da ne mogu više utjecati na ta pitanja. Neozbiljno je da oni pričaju što će biti u gospodarstvu, a da za dva dana izađu iz vlade”, rekao je Lalovac, dodajući da je rekonstrukciju potrebno napraviti prije aktualca.

“Ministar rada i socijalne skrbi također mora biti novi”, dodao je Lalovac.

Govorio je i povećanju cijena, a posebno se osvrnuo i na rast cijena energenata. “Ovo je jedna ludnica, da preko noći imate povećanje cijena, i to ne 5, 6 ili 10, nego 20, 30 ili 50%. To nije tržište.”

Kaže da trenutno vlada nestabilnost i da se to uvijek dogodi u ratnim situacijama. “Uvijek kad je rat, uvijek isplivaju oni koji žele zaraditi ekstra profit. Država ih kroz poticaje i subvencije može kontrolirati, moraju postojati kontrolni mehanizmi.”

Lalovac je naveo da cijene neće padati jer se približava turistička sezona.

VEZANA VIJEST

“Dolazi nam turistička sezona. Kad znamo da nam dolazi 20 milijuna turista, a pogotovo ćete to vidjeti na moru, to ide gore”, kazao je.

Lalovac navodi da je najgore što se “može dogoditi je da mjere vlade ne uspiju, da ne djeluju na stabilizaciju tržišta”.

“To je onda opasna situacija. Ako Vlada ne uspije stabilizirati cijene na tržištu onda je to opasna situacija jer znači da nema instrumente”, dodao je.

“Dolazi turistička sezona, cijene će podivljati”

Ističe da je sada pitanje može li vlada uopće kontrolirati ovu situaciju. “Ide turistička sezona gdje će cijene podivljati, toga se bojimo. Imamo brojne građane koji žive na moru, a nemaju nekeretnine da žive od toga. Onda na kraju dolazi zaokruživanje za euro.”

Lalovac dodaje da će biti dobro ako u ovoj godini stopa inflacije ne bude dvoznamenkasta.

Booris Lalovac
N1

“Očekujemo novog ministra gospodarstva koji će jasno komunicirati, on je frontman, ne ministar financija, on mora reći što će s Državnim inspektoratom, s cijenama, ekstra profitom… On sad mora djelovati, ne u osmom mjesecu”, kazao je.

“Pred nama je vrlo, vrlo izazovno vrijeme, pogotovo u naredna tri mjeseca jer svi očekuju da će inflacija biti 7 ili 8%”, zaključio je Lalovac.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar