Čeka li nas nekretninski slom gori nego 2008.? Evo što misle Amerikanci

Ekonomija 09. lis 202320:46 1 komentar
Sigmund/Unsplash

Ekonomisti Bank of America zasad odbacuju zabrinutost u vezi s padom cijena nekretnina poput onoga koji se dogodio u velikoj krizi 2008. godine. Za njih situacija više podsjeća na osamdesete godine prošlog stoljeća, što je podjednako loše.

Za razliku od 2008. godine, nema dokaza o prekomjernoj gradnji ili prekomjernom zaduživanju stanovništva. Trenutačno se tržište nekretnina većinom suočava s posljedicama stroge monetarne politike, slične onoj iz osamdesetih godina.

Međutim, postoje neke ključne razlike, ali glavna poruka analitičara Bank of America je da pred nekretninskim tržištem i dalje naporan put.

‘Gledajući na prethodne recesije, smatramo da su osamdesete godine dvadesetog stoljeća bolja usporedba za današnje tržište nego što je bila kriza na tržištu nekretnina 2008. godine’, napisali su Jeseo Park i Michael Gapen, američki ekonomisti. Ipak, dodaju da su “s obzirom na vjerojatnost duljeg zadržavanja viših kamatnih stopa, oprezni u vezi s mogućim turbulencijama koje slijede”.

U godinama prije 2008. godine, Amerika je bila u građevinskom zanosu, što je dovelo do ‘viška izgradnje’, napisali su.

Dok se gradnja kuća povećala tijekom prošle godine, daleko zaostaje za tempom kojim su građevinci imali od 2000. do 2006. godine.

Krediti građanima također su se u tom periodu daleko lakše odobravali kako bi se potaknulo američko gospodarstvo nakon terorističkih napada 11. rujna.

‘Dug kućanstava činio je 65 posto raspoloživog dohotka u drugom tromjesečju 2023. godine, dok je 2008. dug stanovništva bio jednak raspoloživom dohotku’, dodaju ekonomist Bank of America.

Tvrde da se današnji uvjeti mogu usporediti s osamdesetim godinama zbog visoke inflacije, koja je tada dosezala čak 15 posto.

Kako bi suzbili rast cijena, središnja banka FED povećala je referentne kamate s devet na čak 18 posto, što je jako naštetilo tržištu nekretnina jer je generacija baby boomera krenula s kupnjom svojih prvih stambenih nekretnina, piše tportal.

Kao što su tad skočile kamate na kredite, tako su i sad prosječne kamate na stambene kredite skočile na 7,49 posto što je pogodilo generaciju milenijalaca.

Gledajući unaprijed, bankari i dalje očekuju ograničenu dostupnost nekretnina, visoke cijene i nedostatak radne snage kao izazove koji će potrajati neko vrijeme. Pristupačnost i dalje predstavlja problem jer rast cijena nekretnina i dalje nadmašuje rast prihoda. ‘Držite se čvrsto, bit će turbulentno,’ zaključili su ekonomisti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare