Čelnik udruge njemačke industrije: Još nema traga postpandemijskom uzletu

Biznis 13. sij 202213:11
Izvor: Hendrik Schmidt / POOL / AFP, Ilustracija

Gospodarski rast u Njemačkoj još se nije razmahao budući da pandemija koronavirusa i dalje stvara veliku neizvjesnost, upozorili su u četvrtak industrijski čelnici.

Predsjednik Njemačke federacije industrija (BDI) Siegfried Russwurm rekao je u Berlinu da su knjige narudžbi pune, ali da proizvodnja nije u stanju držati korak s potražnjom. S obzirom na ograničenja povezana s pandemijom i zastoje u opskrbi koji utječu na mnoge sektore, postoji opasnost učestalih prekida u aktivnostima i u ovoj godini, rekao je Russwurm.

Zastoji u opskrbi posebno teško pogađaju kompanije u automobilskom, električnom i sektoru strojeva, što će po BDI-ju srezati stvaranje vrijednosti u industriji u ovoj godini za više od 50 milijardi eura. Nestašica mikročipova, komponenti i sirovina će još dugo utjecati na proizvodnju, dodaju.

BDI je bio “oprezno optimističan” u pogledu gospodarskog oporavka, rekao je Russwurm, te očekuje gospodarski rast od 3,5 posto ove godine, nakon procijenjenih 2,5 posto u 2021.

Izvoz bi trebao porasti za četiri posto.

BDI i dalje očekuje 4,5-postotni rast proizvodnje, što bi značilo da će njezina razina biti oko šest posto niža nego 2018. godine.

Russwurm je rekao da je pandemija i dalje glavni problem za poduzeća i da i dalje stvara neizvjesnost.

Priželjkivani je postpandemijski uzlet izostao, zaključio je.

Udruga je pozvala političare da pronađu rješenja za izazove s kojima s gospodarstvo suočava.

Njemačka sve teže privlači i domaće i inozemne kompanije s obzirom na visoke troškove energije, sporu digitalnu transformaciju, nedostatna ulaganja u infrastrukturu i visoke poreze, upozorava Russwurm.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar