Coca-cola i PepsiCo upozoravaju na veće troškove

Ekonomija 11. velj 202213:17 0 komentara
Enrico Mantegazza / Panthermedia / Profimedia

Američki prehrambeni divovi Coca-Cola i PepsiCo upozorili su da će skok troškova rada i sirovina pritisnuti njihovu dobit u ovoj godini, nakon snažnog rasta na krau 2021. zahvaljujući postupnom ublažavanju koronaograničenja.

Troškovi inputa, od aluminijskih limenki do rada i dostave, porasli su zbog poremećaja u globalnim lancima opskrbe uslijed pandemije, prisilivši tvrtke u industriji pakirane hrane da podignu cijene svojih proizvoda.

Financijski čelnik PepsiCa Hugh Johnston rekao je za Reuters da bi tvrtka mogla dodatno povisiti cijene tijekom godine budu li troškovi porasli više no što se očekivalo, a nije isključio ni mogućnost nestašice sirovina.

„Mi kontroliramo naš opskrbni lanac u osnovi sve do police. To nas stavlja u relativno bolji položaj, ali ne bih rekao da neće biti izazova. Nismo imuni na to”, rekao je Johnston.

U Coca-Coli misle slično.

“Je li vjerojatno da će ova godina biti savršena? Ne, ali činimo sve što je u našoj moći kako bismo optimizirali svoju punu dostupnost”, rekao je glavni izvršni direktor Coca-Cole James Quincey u razgovoru s analitičarem.

Rezultate na kraju prošle godine potaknulo je pak popuštanje mjera suzbijanja zaraze covidom 19.

Neto prihod PepsiCa porastao je u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca za 12,4 posto, na 25,25 milijardi dolara. Prilagođeni prihod Coca-Cole uvećan je 10,1 posto, na 9,47 milijardi dolara.

Neto dobit Coca-Cole poskočila je u četvrtom tromjesečju 66 posto, na 2,41 milijardu dolara. Neto dobit PepsiCa porasla je sedam posto, na 7,6 milijardi dolara.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!