Ćorić o rastu cijena: Ako dođe do eskalacije, Vlada može odraditi neke stvari

Biznis 25. lis 202122:54
Izvor: N1

Cijene energenata na svjetskim burzama bilježe rekorde. Vlada je zamrznula cijene goriva, a inflacija kuca na velika vrata. Što u ovoj krizi može učiniti Vlada? O tome je u Dnevniku Nove TV govorio ministar gospodarstva Tomislav Ćorić.

Ministar gospodarstva Tomislav Ćorić osvrnuo se na presudu u slučaju INA-MOL. “Tražit ćemo da se pravorijek priloži na arbitražnom sudu”, najavio je i otkrio da postoji jasna slika koliko INA vrijedi.

VEZANA VIJEST

“Dogodila se rasprava, odnosno intenzivan kontakt s drugom stranom. Ono što mogu potvrditi jest da još nije došlo do dogovora”, rekao je za Dnevnik Nove TV.

Na pitanje zašto danas Hrvatska treba INA-u, s obzirom na to da je obećano da će ju se otkupiti prije pet godina, Ćorić objašnjava da je Hrvatska 2016. godina jasno dala do znanja da želi otkupiti mađarski udio u INA-i. “Da, proteklo je određeno vrijeme. Da, okolnosti se mijenjaju u smjeru energetske tranzicije. Međutim, kriza poput ove koja se događa na svjetskom tržištu jasno pokazuje koliko je za jednu zemlju i njezinu energetsku suverenost važno kontrolirati s jedne eksploataciju, a s druge preradu nafte”, kaže ministar.

Razmatranje eventualnih dodatnih intervencija

Komentirao je i drastičan rast cijena energenata. “Mi smo jasno pokazali smjer u kojem želimo ići, a to je stabilizacija goriva. Današnji, odnosno sutrašnji dan pokazuje koliko smo uspješni u tome”, kaže. Kada je riječ o daljnjem rastu cijena goriva, Ćorić najavljuje da će se nakon iduća tri tjedna razmotriti situacija “za eventualnu dodatnu intervenciju”.

VEZANA VIJEST

Kada je riječ o ukidanju trošarina i smanjivanju PDV-a, Ćorić kaže da to za cilj ima fiskalno rasterećenje. “Ono što poručujemo jest da ćemo ići da stabiliziranjem cijena, a ako dođe do daljnje eskalacije, Vlada je spremna odraditi neke stvari”, kaže i dodaje da smatra da je bolje dirati u sustav trošarina.

Na pitanje o rastu cijena plina koja se očekuje sljedeće godine, ministar kaže da vjeruje u stabilizaciju na plinskom tržištu. “A ako do toga dođe, vjerujem da će cijene plina stagnirati i da će korekcija biti znatno manja”, rekao je, prenosi Dnevnik.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar