Deveti paket sankcija protiv Rusije uključuje i vlasnika Fortenove

Ekonomija 16. pro 202218:32 0 komentara
Slavko Midzor/PIXSELL

Država članice Europske unije u petak su definitivno usvojile deveti paket sankcija protiv Rusije zbog agresije na Ukrajinu, a na popis sankcioniranih uvrštena je i tvrtka SBK ART, koja u vlasništvu ima preko 43 posto Fortenove.

Ta tvrtka kojoj je većinski vlasnik najveća ruska banka Sberbank uključena je na popis sankcioniranih na prijedlog Hrvatske.

U obrazloženju za uvođenje sankcija, koje podrazumijevaju zamrzavanje imovine u EU, stoji da je tvrtka SBK ART osnovana kako bi se na nju prenio udio Sberbanka u Fortenovi.

Sberbank je zadržao kontrolu nad SBK ART iako je njezin vlasnik navodno postao biznismen iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

VEZANE VIJESTI

Sberbank je početkom studenoga objavio da je prodao svoj udio od nešto više od 43 posto u vlasništvu Fortenova grupe Saifu bin Marhanu Alketbiju.

Iz Fortenove su nakon toga objavili da prodaja nije provedena u skladu s europskim pravom.

Fortenova grupa sa sjedištem u Zagrebu nastala je nagodbom vjerovnika u Agrokoru koji je zbog nelikvidnosti i prezaduženosti završio u predstečaju.

Deveti paket sankcija protiv Rusije od početka napada na Ukrajinu uključuje, među inim, zabranu izvoza svih vrsta dronova i bespilotnih letjelica u Rusiju i treće zemlje kojima bi se te letjelice potom mogle isporučivati. Bespilotne letjelice Rusiji je između ostalih isporučio i Iran.

Dogovor su u četvrtak navečer postigli veleposlanici država članica, a u petak je konačno usvojen pisanom procedurom.

Paket također uključuje stavljanje gotovo 200 dodatnih pojedinaca i pravnih subjekata na popis sankcioniranih, kojima se zamrzava imovina i zabranjuje putovanje u EU. Među njima su ruske oružane snage, pojedinačni časnici, obrambene tvrtke, članovi parlamenta, ministri, guverneri i političke stranke.

Uvedene su sankcije protiv još tri ruske banke te puna zabranu transakcija Ruskoj banci za regionalni razvoj kako bi se dodatno paralizirao “Putinov bankomat”.

Dodatno je ograničen izvoz proizvoda za dvostruku namjenu, uključujući ključne kemikalije, nervne agense, elektroniku i IT komponente koje bi se mogle koristiti za ruski ratni stroj.

Također se uvodi zabrana emitiranje za četiri dodatne ruske televizijske postaje, koje ruske vlasti koriste koriste za širenje propagande.

Osim toga, paket uključuje dodatne ekonomske sankcije protiv ruskog energetskog i rudarskog sektora, uključujući zabranu ulaganja u rusko rudarstvo.

Prema današnjoj odluci neke su osobe skinute s popisa sankcioniranih. Riječ je o osobama koje su se u prethodnim paketima našle na popisu, a sada su skinute jer imaju važnu ulogu u međunarodnoj trgovini poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima.

Time se želi osigurati nesmetana trgovina žitaricama i gnojivima između Rusije i trećih zemalja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!