Dobra vijest za potrošače: Bez gašenja i deložacija zbog računa za struju i plin

Biznis 06. lis 202208:38
N1 / ILUSTRACIJA

Rat u Ukrajini i korištenje opskrbe fosilnom energijom kao oružja dramatično su povećali postojeću nestabilnost na energetskom tržištu te doveli do povećanja cijene energije i krize zbog rastućih troškova života, istaknuli su zastupnici Europskog parlamenta u rezoluciji usvojenoj u srijedu.

Upozorili su države članice da ne bi trebalo prekidati opskrbu energijom potrošačima koji ne mogu priuštiti podmirivanje povećanih računa. Istaknuli su i da se moraju izbjeći deložacije za ranjiva kućanstva koja ne mogu platiti račune i stanarinu, prenosi Poslovni dnevnik.

vezane vijesti

Opskrbljivači trebaju bolje zaštiti potrošače od suspenzije ili poništenja ugovora s fiksnom stopom, kao i od prekomjernih predujmova za plin i struju, rekli su.

Europarlamentarci smatraju da izvanredne okolnosti zahtijevaju izvanredne mjere te ističu da sve mjere donesene na razini EU-a u cilju borbe protiv krize cijena energenata dugoročno moraju biti potpuno usklađene s klimatskim ciljevima Unije.

Potrebna je dosad nezabilježena solidarnost država članica, kažu zastupnici.

Poduzeća koja su ostvarila neočekivanu dobit moraju doprinijeti ublažavanju negativnih učinaka krize, kažu zastupnici, a pozdravljaju dogovor Vijeća o uspostavi privremene gornje granice prihoda za tehnologije s nižim troškovima – OIE, nuklearna energija i lignit.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.