Dolar izgubio na zamahu nakon pojave omikrona

Biznis 28. stu 202108:51
Izvor: Pixabay

Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta polovicom tjedna dosegnula najvišu razinu u gotovo 17 mjeseci, no u petak je nakon vijesti o pojavi nove varijante koronavirusa oštro pala.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, završio je tjedan na 96,03 boda, gotovo istoj razini kao i tjedan dana prije.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti pao 0,55 posto, na 113,35 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, za 0,25 posto, pa je cijena eura dosegnula 1,1320 dolara.

Polovicom tjedna dolarov indeks dosegnuo je 96,938 bodova, najvišu razinu u gotovo 17 mjeseci, jer su dobri gospodarski pokazatelji u SAD-u podržali špekulacije da bi američka središnja banka mogla povećati ključne kamatne stope prije nego što se očekivalo, i to čak u tri navrata iduće godine.

Međutim, u petak su te špekulacije splasnule, a tečaj dolara oštro pao jer je ulagače uznemirila vijest da je u Južnoafričkoj Republici identificirana nova varijanta koronavirusa.

Ta varijanta ima veliki broj mutacija, pa se strahuje da bi mogla biti otporna na cjepiva i zaraznija od dosadašnjih varijanti.

Stoga su se ulagači okrenuli valutama koje percipiraju sigurnijim utočištima za kapital u nesigurna vremena, poput japanske i švicarske valute.

Tako je samo u petak tečaj jena prema dolaru ojačao više od 1,5 posto, što je jedan od njegovih najvećih dnevnih skokova još od ožujka prošle godine.

Cijena eura porasla je, pak, prema dolaru u petak oko 1 posto, nakon što je danima bila pod pritiskom jer Europska središnja banka (ECB) šalje poruke da vjerojatno iduće godine neće trebati povećati kamate, pa će po tome zaostati za američkim Fedom.

Tim više što bi pogoršana situacija s covidom-19 u Europi mogla usporiti oporavak gospodarstava od koronakrize.

“Ne iznenađujuće što je japanska valuta najveći dobitnik, prije svega zahvaljujući statusu valute-utočišta u neizvjesnim vremenima. Među potencijalnim prijetnjama je i da bi središnje banke koje razmatraju zaoštravanje monetarne politike mogle ocijeniti da bi ova varijanta virusa mogla ugroziti te planove”, rekao je Francesco Pesole, valutni analitičar banke ING.

Na tržištima kriptovaluta je, pak, nakon vijesti o novoj varijanti virusa, bitcoin oslabio gotovo 8 posto, na 54.377 dolara, najnižu razinu od 12. listopada. Oslabio je tako za više od petine u odnosu na rekordnih gotovo 70.000 dolara, koliko je nakratko dosegnuo ranije ovoga mjeseca.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar